Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

E vállalatok tulajdonjoga a hitelezőkre száll, a veszteséges vállalatokat pedig felszámolják.

A régi Agrokorban azok a cégek maradnak, amelyek nem tudják visszafizetni hiteleiket - mondta a kormánybiztos, s hozzátette: egyelőre nem áll módjában közölni, mely vállalatokról van szó, az adósságleírások mértékéről is még tárgyalnak a hitelezőkkel.

Az Agrokoron belül, amely több országban is érdekelt, mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

A 2016-ban csőd közelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A válságmenedzsment kinevezésével egy időben a kormány meneszti a régi vezetőséget. A konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveztek ki. (Heves vita a horvátoknál a csődbe ment mamutvállalat miatt.)

Az Agrokor teljes adósságállománya 57,77 milliárd kunát (2391 milliárd forint) tesz ki, ebből 41,23 milliárd kunát (1707 milliárd forint) ismert el a válságmenedzsment, rendezetlen további 16,54 milliárd kuna (684 milliárd forint) követelésállomány. Korábbi bejelentések szerint a hitelezők nem kapják vissza a teljes követeléseiket, mindössze annak 70-80 százalékát vagy annál is kevesebbet.

A kép forrása: AFP.