A svájci frank alapú hitelek euróra váltása az aktuális piaci árfolyamon történik, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes.

A hitelintézeteknek 45 napjuk van arra, hogy átváltsák a kölcsönöket és azt kipostázzák a hiteleseknek, akiknek 30 nap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, elfogadják-e a feltételeket.

Azok az ügyfelek, akik nem kérik hiteleik átváltását euróra, a kölcsönszerződésben foglaltak szerint fizetik tovább tartozásaikat. Rájuk továbbra is érvényben marad a kormány által februárig befagyasztott 6,39 kunás svájci frank árfolyam és a 3,23 százalékos fix hitelkamat.

A horvát kormány még augusztusban bejelentette, hogy szeptemberben törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek a svájci frank alapú hitelek euróra váltásáról. Szerintük a pénzintézetek elegendő időt kaptak arra, hogy a hitelesekkel közösen megoldást találjanak a problémára. Mivel ez nem történt meg, a kormánynak politikai döntést kellett hoznia.

Eközben a Horvátországban működő legnagyobb külföldi bankok közös nyilatkozatban azzal vádolták meg Horvátországot, hogy eurósítja a svájci frank alapú hiteleket, megszegi a befektetésekről szóló uniós törvényeket és bilaterális szerződéseket, valamint perrel fenyegették meg az államot.