Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy az osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitívról stabilra vette vissza az anyavállalat besorolási kilátását. A Moody's egyidejűleg megerősítette a cégcsoport "B1" szintű adósosztályzatát, "B1-PD" szintű csődvalószínűségi minősítését és a vállalat elsőbbségi, fedezett kötelezettségeinek "B1" besorolását.

A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. tavaly augusztusban jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy meg akarja vásárolni az Invitel Távközlési Zrt.-t. A GVH a múlt hónapban, különféle versenyszabályzati feltételekkel és kötelezettségek előírásával jóváhagyta az ügyletet. A Moody's adatai szerint a tranzakció értéke 135,4 millió euró.

Az akvizíciós ügyletben érintett két vállalat a magyarországi vezetékes távközlési piac jelentős, országos szereplője, több százezer előfizetőnek nyújt vezetékes telefon-, internet-, vezetékes műsorterjesztési és egyéb szolgáltatásokat. A Digi Romániában is a piacvezető távközlési szolgáltatók közé tartozik.

A Digi-anyavállalat eddigi pozitív osztályzati kilátásának stabilra módosításához fűzött keddi indoklásában a Moody's kiemelte, hogy az elmúlt években a Digi bevétele erőteljesen, az egy számjegyű százalékos tartomány felső széleit közelítő ütemben növekedett, a Moody's várakozása szerint azonban a jövedelem organikus növekedésének éves üteme a következő időszakban 3-4 százalékra csökken, a piaci súly kiteljesedésével.

A hitelminősítő megjegyzi ugyanakkor, hogy az Invitel Távközlési Zrt. megvásárlása a 2018-2019-es időszakban még az egy számjegyű százalékos sáv felső tartományaiban tarthatja a bevételi növekedés ütemét.

A kilátás módosításának indokai között említi a Moody's, hogy a magyar Invitel-cég akvizíciója adósságkibocsátásból finanszírozott ügylet. Emellett a Moody's várakozása szerint a Digi szabadkészpénz-generáló teljesítménye az idén negatív, vagy marginális mértékben pozitív tartományban lesz. (Budapest lemaradt az adósminősítésről - ezt a cikket olvasta?)

A kép forrása: AFP Photo/Ezequiel Becerra.