Az orosz gáz délről is eljut Európába megkerülve Ukrajnát és Lengyelországot is. A Gazprom megállapodott Törökországgal a török áramlat építéséről, amely segít az oroszoknak függetleníteni gázszállításukat az ukrán tranzittól - adta hírül a Business Insider Polska. Ez a csőkígyó a Fekete-tenger fenekén fut majd Oroszországból Törökországba, majd a török-görög határra. Mintegy kiegészíti az Balti-tenger fenekén futó északi áramlatot.

Az orosz média beszámolója szerint a Gazprom és a török Botas írtak alá szerződést, meghatározva az alapelveket és feltételeket, amelyek alapján hozzákezdhetnek a beruházáshoz. Az kivitelező TurkAkim Gaz Tasima AS nevű közösvállalat lesz. A cég fele részben a Gazpromhoz, fele részben a Botashoz tartozik.

Mielőtt az energetikai konszernek kiadták a nyilatkozatot, Recep Tayyip Erdogan török elnök elmondta, hogy véget ért a korábbi gázárvita a konszernek között. A török fél 10,25 százalékos árcsökkentést követelt, amit 2014-ben szóban meg is kapott, ám az erre alapuló szerződést sosem írták alá. Ezért a Botas 2016-ban nemzetközi döntőbírósághoz fordult, és a Gazpromnak kártérítést kell fizetnie.

Déli szárny

Moszkva azért döntött úgy, hogy a gázvezeték török földön érjen partot, mert így nem vonatkoznak rá az uniós szabályok, nevezetesen, hogy képesnek kell lennie az orosz forráson kívül máshonnan származó gáz továbbítására is. A görög-török határról bárki továbbépítheti a kapcsolatot betartva az uniós rendet.

A Moszkva és Ankara közti megállapodás, amelyet 2016 októberében írtak alá, két gázvezeték megépítését teszi lehetővé. Ezek áteresztő képessége egyenként 15 milliárd köbméter. Az elsőt két éven belül akarják átadni. Ez Törökország belső szükségleteit elégíti majd ki, a másodikat a dél-európai államokba irányuló szállításra fogják használni.

A fotó forrása: Shutterstock