Várhatóan csütörtökön teszi közzé az Európai Bizottság azt az ambiciózus tervet, amely nemzetközi adót vetne ki az értékpapír-kereskedés egyes formáira, és 30-35 milliárd eurós bevételt hozhat évente a becslések szerint. A terv kemény adóelkerülés-ellenes javaslatokat is tartalmazhat, ami érintheti a New York-i, londoni és hongkongi kereskedőket még akkor is, ha nem az értékpapír-adásvételben nem vesz részt eurózónához tartozó szereplő.

Egyes diplomaták és jogászok úgy vélik, hogy ha a Németország és Franciaország, tovább 9 tagállam által szorgalmazott adót elfogadják, azt egyes EU-s kormányok és nagy pénzügyi csoportok meg fogják támadni. Amerikai üzleti csoportok máris kikeltek a most napvilágra kerülő javaslatok ellen: az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Pénzügyi Szolgáltatások Fóruma (a legnagyobb amerikai pénzügyi csoportok szervezete) írásban fordult az Európai Bizottsághoz, ellenezve egy "globális pénzügyi tranzakciós adó egyoldalú bevezetését".

Az Európai Bizottságnak küldött levelükben azt írják, az adó túlterjeszkedik a határokon, sérti a nemzetközi szerződéseket és "elszakítja a globális gazdaságunkat összekapcsoló kötelékeket". Felróják, hogy az adó várhatóan kétszeres, illetve többszörös adóztatást jelent majd, gyengítve a nemzetközi adózási együttműködést. Az eurózóna tagországai közül Belgium, Németország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Portugália, Szlovénia és Szlovákia jelezte "érdeklődését", az eurózónán kívüliek közül pedig Magyarország is adoptálni szeretné.