Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A RuszAl pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta, hogy "a vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében május 25-i hatállyal lemondott igazgatói tisztségéről Oleg Gyeripaszka". Előző nap ugyancsak lemondott Alekszandra Buriko vezérigazgató és az igazgatótanács hét tagja annak reményében, hogy meg tudják győzni Washingtont a szankciók visszavonásáról - írja az MTI.

Az amerikai pénzügyminisztérium egy hónapja június 5-ről október 23-ra tolta ki annak határidejét, amikor az amerikai vállalatoknak meg kell szüntetniük a RuszAllal minden üzletet. A minisztérium még azt is kilátásba helyezte, hogy feloldják a RuszAlra kivetett szankciókat, ha Oleg Gyeripaszka lemond a vállalat feletti ellenőrzésről.

Gyeripaszka az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha, akit Washington április 6-án tett feketelistára más orosz oligarchákkal, vállalatokkal és kormányzati tisztségviselőkkel együtt a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva.

Kulcsszereplő az ágazatban

A RuszAl a kínai alumíniumipari cégeket nem számítva a világ legnagyobb alumíniumgyártója, amelynek termelése és exportja a globális alumíniumfogyasztás 9 százalékát fedezi. Oleg Gyeripaszka az En+ nevű cégén keresztül rendelkezik 48,13 százaléknyi részesedéssel a RuszAlban. A milliárdos üzletember aktívan készíti elő a következő lépést: olyan szintre csökkenti - jelenleg 66 százalékos - részesedését az En+ csoportban, amelynek elérése után Washington visszavonja a RuszAlt fenyegető szankciókat.

A szankciók elrendelését követő napokban hétéves csúcsra futott fel az alumínium ára. Több EU-tagállam pedig igyekezett rávenni az amerikai kormányzatot a szankciók enyhítésére, ugyanis a büntetőintézkedésekből eredő alapanyag-ellátási kockázatok az európai feldolgozószektor aktivitását veszélyeztetették.