Európában több mint hét százalékkal zuhant az új autók értékesítése januárban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA). Kevesebb mint egymillió négykerekű talált gazdára annak ellenére, hogy átlagosan egy munkanappal több volt 2012 januárjában, mint az elmúlt év azonos hónapjában.

A pénzügyi zavarokkal küszködő országok autókereskedői fekete hónapot zártak. Franciaországban közel 21, Olaszországban 17, Portugáliában több mint 47 százalékkal hanyatlottak az eladások. Emellett még a tavaly erőt mutató német piac is zsugorodott 0,4 százalékkal. Óriási emelkedést könyvelt el viszont Románia, ahogy 86 százalékot meghaladó növekedést jegyeztek fel az ACEA tagszervezetei.

Feltámadtak a magyar autósok

Ha hinni lehet az autóipari szövetségnek, akkor fényesen sikerült az évkezdet Magyarországon. Az eladások majdnem 44 százalékkal, közel ötezer autóra emelkedtek. A visegrádi országok tovább nyomulnak: a tízmilliós Csehországban majdnem 11 százalékkal adtak el több autót, mint egy éve - összesen közel 13 ezer autó kelt el.

Az ötmilliós Szlovákiában hét százalék feletti növekedést jegyeztek fel, és száz autóval kevesebb kelt el, mint Magyarországon. A lengyel piac jóval több mint ötödével hízott.

Nagy bajban a japánok

A piac legnagyobb cége, a Volkswagen részesedése a tavalyi 22 százalékról majdnem 24-re nőtt. A második Peugeot-Citroen több mint egy százalékpontot veszítve 12,5 százalékon áll, a Renault részesedése két ponttal, 8,3-re esett. Az Opel-Chevrolet páros súlya úgy csökkent, hogy az előbbi eladásai több mint ötödével estek, míg az utóbbiéi bő negyedükkel nőttek.

A Honda, a Mazda, a Mitsubishi európai értékesítései magas két számjegyű ütemben zuhantak, és messze nem tudták megközelíteni a tízezer darabos értékesítést. A Suzuki eladásai 15 százalékkal zsugorodtak. A koreai Hyundai viszont 18, a Kia több mint 30 százalékkal erősített, s ketten együtt 5,5 százalékra növelték piaci részesedésüket, amivel a FIAT után másfél százalékponttal lemaradva a 7. legnagyobb európai autókonszernné váltak.