Röviddel hét óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 43 cent (1,29 százalék) gyengüléssel 32,84 dolláron állt.

Ali al-Naimi szaúdi olajügyi miniszter egy múlt heti houstoni fórumon még annak a meggyőződésének adott hangot, hogy további olajtermelő országok csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, amely az olajtermelés januári szinten történő befagyasztását célozza.

A miniszter ezután zárta ki annak lehetőségét szerdán, hogy a nagy olajtermelők a termelés csökkentésével késztessék emelkedésre a kőolaj árát.

Egy ilyen lépés a szakértők szerint sokkal gyorsabb, látványosabb drágulást okozna, mint a termelés befagyasztása. A piacon most túlkínálat van. Ha a termelők szinten tartják a termelésüket, de a kereslet nem bővül, akkor gyakorlatilag konzerválódik a túlkínálat, és a piac csak igen lassan lesz képes felszívni a többletet. A szaúdi miniszter szerint a termelés szinten tartása és a növekvő kereslet idővel majd eltünteti a piacról az olajtöbbletet.

A múlt héten Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar megállapodott abban, hogy januári szinten tartják termelésüket, ha a kezdeményezéshez mások is csatlakoznak. Irán már jelezte, hogy minden olyan lépést támogat, amellyel emelkedésre lehet késztetni a kőolaj árát.

Eközben a venezuelai olajügyi miniszter kedd éjszaka bejelentette, hogy március közepén megbeszélést tart az OPEC és a szervezeten kívüli mintegy tíz nagytermelő, amely várhatóan csatlakozik a termelés befagyasztását célzó kezdeményezéshez.