Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiszabott bírság 2 millió euró szabálysértési bírságból és 88 millió eurónyi, jogtalanul szerzett nyereség elvonásából tevődik össze. A Bosch a dízelmotorok vezérlőberendezései szállítójaként keveredett bele a Volkswagen dízelbotrányába. A dízelmotorok emissziós értékeit a motorvezérlő szoftverrel manipulálta az autógyár.

Szóvivője közleménye szerint a Bosch nem kíván jogi eszközökkel élni az ügyészség döntésével szemben, így az ellene indított eljárás ezzel le is zárult.

Az ügyészség döntésében abból indult ki, hogy a dízelmotorok emissziós értékeinek a manipulálására irányuló kezdeményezés az autógyártól, és nem a vezérlő berendezés beszállítójától indult ki. Az ügyészségi döntés így mentesítheti a Boscht a dízelbotrány okán az autógyártók ellen indított kártérítési perekben támasztott követelések megfizetése alól.

A bírság messze elmarad a Volkswagenre és érdekeltségeire, az Audi és a Porsche vállalatokra együttesen kiszabott több mint kétmilliárd eurótól. Az ügyészség közleménye szerint a Bosch 2008-tól 17 millió motorvezérlő berendezést szállított le, ennek azonban csak egy részére került fel a meg nem engedett funkciókkal ellátott szoftver.

A cég 1,2 milliárd eurót különített el 2018-as eredménye terhére a dízelbotrány jogi következményeiből származó esetleges fizetési kötelezettségek fedezeteként. A dízelbotránnyal kapcsolatban számos hatósági vizsgálat és polgári jogi eljárás van még folyamatban az autóipari vállalatok ellen.