Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt héten hatalmas veszteségről számolt be a rejtélyes gépeltűnés miatt a figyelem középpontjába került Malaysian Airline System árfolyama. Most a The Wall Street Journal szerint a maláj miniszterelnök nem zárja ki a csőd lehetőségét sem. Könnyen lehet, hogy a légitársaság végül nagytulajdonosa, az állami befektetési alap, a Khazanah Nasional pénzügyi segítségére szorul, amely 69 százalékos részesedéssel rendelkezik a légitársaságban.

A lap szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy a csőd az egyik az sok választási lehetőség közül. A miniszterelnöki hivatal egyik munkatársa szerint viszont ez a kommentár nem új, egy április interjúból származik.

A részvények zuhantak a ma reggeli kereskedésben, a pénteki csaknem 10 százalékos zuhanás után most újabb 18 százalékot esett az árfolyam, ezzel új történelmi mélypontot ütve. Nagy forgalom mellett zajlott a kereskedés, a piacnyitást követő első két órában az átlagos napi forgalom 9-szeresének megfelelő mennyiségű részvény cserélt gazdát. Idén már csaknem 50 százalékot zuhant a részvények árfolyama.

A légitársaság nagytulajdonosai bankokkal tárgyalnak stratégiai lépésekről, az egyes részlegek eladása is szóba jöhet, de tervbe van véve az öregedő flotta cseréje is. A Malaysian Airlines szerint a gépeltűnés drámai hatással volt a cégre, az utasforgalom drámai mértékben csökken, így nagy valószínűséggel a légitársaság nem tud nyereségbe fordulni a következő években. Az első negyedévet 443 millió maláj ringittes veszteséggel zárta a cég, amely közel a duplája az előző év azonos időszakában elért veszteségnek.