Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai ópiátbotrány központi szereplője a Purdue Pharma LP minél előbb csődvédelembe menekülne, mivel az ellene zajló peres eljárások sorában egy olyan tárgyalás közeleg, amiben kedvezőtlen ítélet esetén nem tudná megfizetni a követelt összeget.

A Reuters szerint az OxyContin fájdalomcsillapító gyártója a napokban elkezdte előkészíteni a szükséges jogi lépéseket, mivel egyre kisebb az esélye annak, hogy az ellene zajló nagyjából kétezer eljárásban peren kívüli egyezségre jusson, márpedig a cég mindenképp elkerülné ez elhúzódó és várhatóan sokkal költségesebb ítéletekkel járó bírósági tárgylások sorozatát.

A vállalat ellen felhozott vádak szerint az OxyContin gyártója felelősséggel tartozik, amiért a profitmaximalizálás érdekében agresszívan népszerűsítette az opiátalapú termékének használatát az orvoslásban, amit így tömegével írtak fel orvosok a fájdalmakra panaszkodó betegeknek. Az Egyesült Államokban a gazdag ember heroinjának is gúnyolt OxyContinról megállapították, hogy súlyos függőséget okoz, és több halálesetet is a használatához kötnek.

A Purdue eddig a vele szemben álló peres feleknek 10 milliárd, majd augusztusban már 12 milliárd dolláros kárpótlást kínált, amit a pereskedésben résztvevő önkormányzatok és államok elutasítottak. A mostani csődvédelmi előkészületeket az indokolja, hogy október 21-én Ohióban várható ítélet az egyik perben, és a cég jó eséllyel veszíteni fog.  A jelenlegi, mintegy 500 millió dollár készpénze pedig kevés lesz fedezni a megítélt kárpótlást.

A csődöt a Purdue még elódázhatja, amennyiben az októberi tárgylás előtt mégis sikerülne megállapodásra jutni. A gyártó jogászai nem kívántak a Reuters megkeresésére nyilatkozni.