Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste-csoport 732 millió eurós nettó eredményt ért el az első félévben - jelentette be Andreas Treichl vezérigazgató a társaság féléves teljesítményéről bemutató sajtótájékoztatón Bécsben. Ez nem lett rosszabb annál, mint amit az elemzők vártak, a részvény árfolyama mégis 3 százalékos mínuszba került a bécsi tőzsdén.

Gyorsan nő a régió

Azok a kelet-közép-európai országok, amelyekben az Erste jelen van, átlag fölötti gazdasági növekedést értek el, ennek motorja főleg a belső fogyasztás volt. A kelet-közép-európai országok helyzete sokkal jobb, mint az euróövezet perifériáján lévő országoké, a versenyképességük is jobb, és a földrajzi helyzetük is kedvezőbb. A lakosság elszegényedésének kockázata az egész régióban csökkent, különösen Romániában, Horvátországban Magyarországon történt ezen a téren nagy előrelépés.

A negatív kamatkörnyezet továbbra is kihívást jelent a bankszektor számára. Az Erstének szerencséje van, hogy olyan országokban van jelen, amelyek gyorsan fejlődnek. Az első féléves profit a legmagasabb is lehetett volna az osztrák hitelintézet történetében, ha nem terhelte volna meg egy egyszeri 150,8 millió eurós céltartalék Romániában. Erre azért volt szükség, mert az ottani legfelsőbb bíróság elmarasztalta az Erste helyi leányát. A csoportszintű üzemi eredmény 1447 millió euró lett, 11,5 százalékkal magasabb a tavalyinál. Magyarországon 108 millió euróra nőtt az üzemi eredmény a tavalyi 88 millióról.

Bővül a hitelezés

A költséghatékonyság is javult, a költség/bevétel arány csoport szinten 59,7 százalékosra süllyedt, Magyarországon ez a mutató 55,1 százalékról 50,5 százalékosra csökkent. A tőkemegfelelési mutató a teljes Erste-csoportban 13,5 százalékos szinten maradt. A nem teljesítő hitelek aránya csökkent, 3,2 százalékról 2,8 százalékosra. Ennek két oka volt: az egyik a növekvő tőkekihelyezés, a másik pedig a rossz portfóliók leépítése. Magyarországon az arány 3,7-ről 3 százalékosra csökkent az év eleje óta.

A vállalati hitelezés 6 százalékkal nőtt fél év alatt, több mint 3500 új kis- és középvállalati (kkv) ügyfele lett a pénzügyi csoportnak. A vállalati üzletágon belül a kkv-szegmensben a hitelezés 8 százalékkal nőtt éves összevetésben. A lakossági hitelezés 7,1 százalékkal nőtt egy év alatt, a jelzáloghitelek volumene 8,9 százalékkal, a fogyasztási hiteleké 9,8 százalékkal bővült. A lakossági betétek mennyisége is nőtt 9,1 százalékkal, a kezelt vagyon pedig január óta 5,7 százalékkal nőtt.

A Budapest Bankot még mindig megvennék

A babaváró hitelt nagyon érdekes és jó terméknek találja Treichl, amelynek folyósításában már az elsők között ott voltak. A családtámogatási programnak lesz hatása a magyarországi jelzáloghitelezésre is, de egyelőre nem számolnak azzal, hogy ez a hitelintézet jövedelmezőségét is érinti majd. Magyarországon jövőre tervezi az Erste a digitális fizetésre használható George-platform bevezetését.

A Budapest Bankot továbbra is szívesen megvásárolná az Erste, ha a kormány megkeresné őket egy ajánlattal - közölte Treichl. A magyar kormány azonban eddig nem hozakodott elő ezzel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!