Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai repülőgépgyártóval másfél éves tárgyalás után sikerült megállapodnia a Pentagonnak a tervezettnél alacsonyabb, 3,6 milliárd dolláros vételárról. A repülőgépeket jövőre kezdik el építeni és várhatóan 2024 végén készülnek el.

Az új repülőgépek beszerzéséről 2015 végén még a Barack Obama kormányzat döntött. Donald Trump amerikai elnök megválasztása után nem sokkal a Twitteren intézett kirohanást az elnöki különgépeket hagyományosan szállító Boeing ellen, mert sokallta a tervezett árat és ezért a megrendelés lemondását helyezte kilátásba. (Jó hírt közöltek a nagy repülőgépgyártók.)

A mindenkori amerikai elnök különgépe az Air Force One, amiből kettő áll rendelkezésre és olyan speciális a felszerelése, hogy az amerikai elnök teljes mértékben gyakorolhatja elnöki hatásköreit. A jelenlegi elnöki különgépek még Ronald Reagan elnöksége idején, 1987-ben tették meg az első útjukat.

A 28000 és 29000 lajstromjelű repülőgépek alapjául a Boeing 747-200B szolgál.

A két repülőgépen kívül több mint húsz, szintén jórészt cserére érett helikopter is szolgálja a Fehér Házat. Ezek többsége az 1974-ben gyártott Sikorsky SH-3 Sea King és a jóval későbbi, 1989-ben készült Sikorsky White Hawk.