A Fiat Chrysler Automobiles csoport tavaly 108,2 milliárd euró, a 2018-asnál két százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 2,7 milliárd euró nettó nyereséget ért el, 19 százalékkal kisebbet az előző évinél. Az egy részvényre jutó nyereség szintén 19 százalékkal csökkent 1,71 euróra - áll a közzétételben.

Egyszeri tételektől mentesen a működési eredmény egy százalékkal 6,7 milliárd euróra csökkent, a bevételarányos jövedelmezőség viszont 10 bázisponttal 6,2 százalékra javult. A nyereség ugyanebben az összevetésben 9 százalékkal csökkent 4,3 milliárd euróra, az egy részvényre jutó nyereség 9 százalékkal kisebb, 2,7 milliárd euró lett.

A konszern nyereségét szinte teljes egészében Észak-Amerikában és Latin-Amerikában termelte ki, elsősorban a Jeep, illetve a Chrysler Ram modelleknek köszönhetően. Az európai, közel-keleti és afrikai, valamint az ázsiai-csendes-óceáni piacokon viszont veszteséges volt tavaly a konszern.

Az FCA 4,418 millió autót szállított le 2019-ben, 9 százalékkal kevesebbet mint 2018-ban. A kiszállított mennyiség csökkenését az amerikai értékesítési hálózat készletcsökkentésére, a kínai eladások csökkenésére és egyes európai modellek gyártásának a beszüntetésére vezeti vissza az FCA.

A negyedik negyedévben egy százalékkal 29,6 milliárd euróra nőtt az FCA értékesítési árbevétele, nettó nyeresége 35 százalékkal 1,6 milliárd euróra, egy részvényre jutó nyeresége 1,00 euróra emelkedett, szintén 35 százalékkal.

Az egyszeri tételektől mentes működési eredmény a negyedik negyedévben 16 százalékkal 2,1 milliárd euróra emelkedett, a bevételarányos jövedelmezőség pedig 90 bázisponttal 7,1 százalékra javult. Észak-Amerikában a bevételarányos jövedelmezőség 130 bázisponttal 10,0 százalékra emelkedett. Rekordmagas lett a 2,1 milliárd eurós működési eredmény is az észak-amerikai piacon.

A nyereség egyszeri tételek nélkül három százalékkal emelkedett 1,5 milliárd euróra és részvényenként 0,97 euróra.

A negyedik negyedévben az FCA egy százalékkal kevesebb járművet szállított le mint egy évvel korábban, 1,165 milliót.

Az FCA a 2020-as évben 7,0 milliárd euró feletti működési eredményt és 2,80 euró feletti egy részvényre jutó egyszeri tételek nélküli nyereséget.

A csoport tavaly jelentette be, hogy tervezi a fúziót a PSA-konszernnel.