Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában, de az Edinburghi Egyetem felmérése szerint e mennyiség több mint egyharmada soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek legfőbb oka, hogy a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek. A kutatók szerint ugyanakkor a szigorú kormányzati előírások is kedveznek az egyre nagyobb méretű élelmiszerpazarlásnak - olvasható a portálon.

Komoly problémát okoz, hogy a mezőgazdasági termelők általában jóval több növényt termelnek, mint amennyire szükség lenne. Részben emiatt lehetséges, hogy az elpazarolt élelmiszerek kibocsátásának éghajlatváltozásra gyakorolt hatása 400 ezer gépkocsi széndioxid-kibocsátásával egyenlő mértékű.

Egyes kutatók szerint jelentősen javulna a helyzet, ha a fogyasztók tudatosabbá válnának, és nagyobb mértékben törekednének a "fenntartható vásárlásokra". Emellett a kereskedők nagyobb mértékben használhatnák fel a torz és a hibás termékeket apróra vágott vagy feldolgozott formában.

Forrás: Napi.hu/Szász Péter