Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kelet-közép-európai régióban a magyarok tartják a legfontosabbnak azt, hogy megtakarítsanak - derül ki az Erste hét régiós ország (magyar, cseh, horvát, osztrák, szerb, szlovák és román) megtakarítási szokásait vizsgáló felméréséből.

Eszerint a a magyarok 59 százaléka tartja nagyon fontosnak a rendszeres pénzügyi megtakarítás meglétét, míg ez az arány az e tekintetben sereghajtó Szlovákiában mindössze 22 százalék, de például Ausztriában is csak 33 százalék.

A magyarok

  • váratlan kiadásokra (52 százalék), lakáscélokra (38 százalék), a nyugdíjas évekre (34 százalék), és a gyerekeik jövőjére (29 százalék) gyűjtenek leginkább
  • 59 százaléka szerint nagyon fontos a rendszeres megtakarítás, és ezzel az első helyen állnak a régióban
  • 32 százaléka egyáltalán nem elégedett (további 18 százalék inkább nem elégedett) azzal az összeggel, amit félre tud tenni
  • átlagosan 15 ezer forintot tesz félre havonta
  • számára az életbiztosítás, a megtakarítási számla és a lakástakarék számít a legnépszerűbb megtakarítási/befektetési formának.

Magyarországon a legmagasabb az aránya - 32 százalék - azoknak, akik egyáltalán nem elégedettek azzal az összeggel, amelyet havonta félre tudnak tenni. Ez a szám Horvátországban (32 százalék) és Romániában (28 százalék) hasonló még, Ausztriában és Csehországban (7 és 9 százalék) viszont jóval kevesebben elégedetlenek a megtakarításaik nagyságával.

Évről-évre többen ismerik fel, hogy fontos a rendszeres megtakarítás. Egyre több új konstrukció van a piacon, így már havi néhány ezer forint esetében is lehet megfelelő megtakarítási formákat találni, így kis összegekkel is mindenképp érdemes elkezdeni félretenni. Az év eleje erre kedvelt időszak, sokan döntenek ilyenkor új megtakarítások indítása vagy a meglévő befektetéseik újratervezése mellett - állapította meg Tenke Gábor, az Erste Bank lakossági termékfejlesztési igazgatója. Véleménye szerint az utóbbit szerinte félévente/évente érdemes megtenni, hogy befektetéseket a jelenlegi piaci környezethez, illetve a saját élethelyzetünkhöz, aktuális céljainkhoz igazítsuk.

A havonta félretett összegek alapján a régiós középmezőnyben vannak a magyarok havi mintegy 15 ezer forint megtakarítással. Ez az összeg Szerbiában 11 ezer forint, míg Romániában 14,6 ezer forint volt, ugyanakkor a szlovákok csaknem kétszer, míg az osztrákok közel ötször többet tesznek félre, mint a hazai átlag.

Átlagos havi megtakarítás
OrszágAusztriaCsehországHorvátországMagyarországRomániaSzerbiaSzlovákia
Ezer forint63,724,119,014,914,611,129,8
Forrás: Erste Group IMAS Savings study 2015

A megtakarítási céloknál nincs jelentős eltérés az országok között: vészhelyzetre, illetve kisebb-nagyobb felújításokra, vásárlásokra tartalékolnak a legtöbben mindenütt.

A megtakarítási formák közül az életbiztosítások és a megtakarítási számlák a legkeresettebb termékek a régióban: az országok egyik felében - így Magyarországon, Romániában és Szerbiában - az előbbi, míg a másik felében - Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban - az utóbbi végzett a népszerűségi lista élén. Csehország számít kivételnek e tekintetben, ott ugyanis az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás a csúcstermék. Szintén kedvelt eszköznek számítanak a lakástakarékok, hét országból négynél kerültek fel a dobogóra, illetve helyi sajátosság, hogy Romániában az arany és az egyéb nemesfémek számítanak a második leggyakrabban használt megtakarítási formának.

Így Hogy érdemes takarékoskodni:

  • Ne azt tegyük félre, ami hó végén marad, hanem a fizetés megérkezése után azzal kezdjünk, hogy elkülönítjük az erre szánt összeget!
  • Jövedelmünktől függetlenül igyekezzünk legalább annak 15-20 százalékát félretenni! Minél nagyobb az arány, annál jobb!
  • Mérjük fel pénzügyi helyzetünket költségvetési napló készítésével! Vannak már olyan online szolgáltatások is, amelyek segítenek ebben!
  • Ne fektessünk be olyanba, amit nem értünk!
  • Hogy bebiztosítsd magad a váratlan helyzetekre, kössünk jövedelembiztosítást és életbiztosítást!