Jekatyerina Trofimova, aki jelenleg az állami Gazprombank első alelnöke, a Kommerszant orosz gazdasági lapnak arról beszélt, hogy Oroszországban már majdnem 15 éve működnek kisebb, lokális hitelminősítők, és egy júliusban aláírt elnöki rendelet teszi lehetővé a nemzeti hitelminősítő létrehozását.

Az AKRA névre keresztelt hitelminősítőt 3 milliárd rubel (12,3 milliárd forint) alaptőkével hozza létre a jegybank, bankok, biztosítók és vagyonkezelők bevonásával. Az egy-egy tulajdoni hányad nem haladhatja meg a 4,99 százalékot.

A hitelminősítő kezdetben az orosz piacon működik. Középtávon, mintegy öt év múlva a tevékenysége kiterjedhet már az Eurázsiai Gazdasági Unióra - mondta Jekatyerina Trofimova, aki egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a hitelminősítőbe fektetett összeg 3-5 év alatt megtérül, és hogy külföldi érdeklődőket is várnak.

A megromlott orosz gazdasági helyzet miatt a világ három vezető hitelminősítője közül kettő, a Standard & Poor's és a Moody's az év elején "bóvli" szintre rontotta az orosz adósbesorolást, ami Moszkva szerint politikailag motivált döntés volt.