Az RBI cseh leánya, a Raiffeisenbank a.s. ma megállapodott a Citibank Europe Plc-vel. (Citi) az utóbbi cseh lakossági és hitelkártya üzletága eladásáról. A bejelentés szerint az ügylet többi részlete nem nyilvános. A tranzakció hatósági jóváhagyásokhoz kötött, amely előreláthatólag 2016 első negyedévében esedékes.

Az akvizíció teljesen megfelel a Raiffeisen február közepén bejelentett stratégiájába - mondta Karl Sevelda vezérigazgató. Az akkori bejelentés szerint a bank eladja a lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankját, 2016-ig jelentősen csökkenti vagy feladja az egyesült államokbeli, 2017-ig pedig az ázsiai tevékenységét, az osztrák, szlovák, román, cseh és balkáni piacokon növekedést tervez. 2017-ig Oroszországban és Ukrajnában húsz és harminc százalékkal csökken a mérlegkockázat.

Az RBI a cseh piacon 1993 óta működik, a Raiffeisenbank az ötödik legnagyobb szereplő  Idén június 30-án a 397 ezer ügyféllel, 125 fiókkal és 2 700 dolgozóval működött.

Globális stratégia

A Citigroup tavaly október közepén jelentette be, hogy 11 piacon megszünteti lakossági jelenlétét: ezek között szerepel Magyarország, Costa Rica, Csehország, Egyiptom, Salvador, Guam, Guatemnala, Nicaragua, Panama, Peru és Japán. Az akori bejelentés szerint a stratégiai lépések várhatóan 2015 végéig nagyrészt lezárulna.

A magyar ügyletet 2015. szeptember 2-án közölték hivatalosan: eszerint az Erste Bank Hungary Zrt. és az Erste Befektetési Zrt. vásárolta meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait. A Citi marad Magyarországon, tovább erősíti vállalati és intézményi ügyfeleinek nyújtott szolgáltatásai színvonalát, és bővíti Budapest Citi szolgáltató központját. E döntés a is Citi globális stratégiáját követi, amelynek célja, hogy a vállalat erőforrásait azokra az ügyfélszegmensekre összpontosítsa, amelyekben tovább növelheti versenyelőnyét a lokális piacon. A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, amely előreláthatólag 2015 végén esedékes.