Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB legutóbbi jelentése szerint Magyarországon jelenleg 144,1 ezer kártyaelfogadó terminál működik. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon csak minden második regisztrált pénztárgépre jut bankkártya elfogadó terminál, de ez a valóságban sokkal rosszabb képet mutathat. Az esetek nagy részében éppen a kis és mikrovállalkozásoknál nem tudunk kártyával fizetni - mondta Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója. Az új kezdeményezés erre a szegmensre koncentrál, nekik kínál megoldást a készpénzmentes fizetésre, legyen szó egy vásárra utazó árusról, egy szabadúszó sminkesről vagy akár egy a Balatonon üzemelő vitorlás bérbeadójáról.

A kártyaolvasók és a hozzájuk tartozó elszámolási szolgáltatás percek alatt online megrendelhető. Jelenleg két típust kínál a cég: a SumUp Air alapesetben Blootooth-on csatlakozik a kereskedő mobiltelefonjához vagy tabletjéhez, és azt használva mobilnet hálózaton keresztül kapcsolódik a fizetési szolgáltatóhoz. Ezen kívül kínálnak önálló, úgynevezett stand alone terminált is (SumUp 3G), amely sim-kártyával működik, és melynek díja tartalmazza az ingyenes adatforgalmat. Mindkét megoldás papírmentes, a vásárló digitális bizonylatot kap a kártyás fizetésről.

A SumUp ajánlatában nincs szerződéskötési vagy állandó fix havi díj, a kereskedőnek csak a vásárlások értéke után számolt százalékos díjat, kereskedői jutalékot kell megfizetnie. A fintech 2018 októberében adta ki 3G-vel működő kártyaolvasóját, amely lehetővé teszi, hogy a kereskedők mobil applikáció vagy állandó wifi-kapcsolat nélkül tudjanak fizetést feldolgozni.