Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 60 millió köbméter földgázra szóló, március végéig érvényes megállapodás alapján a PGNiG péntek reggel kezdte el szállításokat azon a gázvezetéken át, amely 2015 óta összeköti Lengyelország és Ukrajna hálózatát.

A PGNiG elnöke, Piotr Wozniak szerint a lengyel gázszolgáltató kész meghosszabbítani és az ukrán piac szükségleteihez idomítani a szerződést.

A Gazprom azután döntött az ukrajnai szállítások korlátozásáról, hogy a stockholmi döntőbíróság a szerdai, az ukrán-orosz tranzitvitában hozott ítéletében Ukrajna javára döntött - írta lengyel gázszolgáltató.

Wozniak szerint Lengyelország kötelessége energiaügyi szolidaritást vállalni a szomszéd országokkal. A PGNiG "stabil és biztonságos" szállításokra képes annak köszönhetően, hogy diverzifikált, a belföldi forrásokból, valamint importból is merítő portfólióval rendelkezik. Ezzel többek között a cseppfolyósított gáz katari és amerikai, a swinoujsciei gázkikötőn megvalósuló szállítmányaira utalt a szakember.

A PGNiG és a Naftohaz között korábban kötött keretszerződés alapján 2016 eleje óta 2017 végéig több mint 1 milliárd köbméter gázt szállítottak Ukrajnának. Korábbi lengyel sajtóhírek szerint 2017 első négy hónapjában Lengyelország a negyedik legnagyobb gázszállítója volt Ukrajnának.

Andrij Koboljev, a Naftohaz vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy a cég a hiány egy részét képes uniós országokból fedezni - írta az MTI.