Az amerikai székhelyű CLW honlapján közzétett jelentése szerint a világ ötszáz legnagyobb vállalatai közé sorolt, mások mellett a Barbie babát vagy a matchbox autókat is gyártó Mattel kérdéses beszállítói tizennyolc rendbeli visszaélést követtek el.

Az idén április és szeptember között elvégzett vizsgálat szerint a hat kínai beszállító például gyakran napi 13 órán át dolgoztatta munkásait, őket túlzsúfolt hálótermekben szállásolta el, munkavégzésük során környezetszennyezésnek, tűzveszélynek tette ki őket, de a munkások diszkriminációja és a személyazonosító papírok elkobzása is mindennapos gyakorlatnak számít.

A cégek a dolgozók béréből a jogvédő szervezet legóvatosabb becslése szerint is mintegy 8-11 millió dollárt csaltak el fizetetlen túlórák által és a fizetések elszámolásával, anyagi büntetések kiszabásával, valamint a törvény szerint a munkásoknak kötelezően járó társadalombiztosítás önkéntessé tételével. Ez az összeg pedig csupán a hat vizsgált cégnél felfedett csalás értéke, miközben a cégnek mintegy száz kínai beszállítója van - jegyzi meg a jelentés.

A vizsgált kínai cégek némelyike a Mattel mellett a Hasbrónak, a McDonald's-nak és a Disneys-nek is dolgozik - áll a jelentésben.

A Mattel osztozik a beszállítói láncának visszaéléseit illető felelősségben, azok ugyanis a megrendelő igényei miatti nyomás következményi is - fogalmaz a CLW. A vállalat maga már több mint egy évtizede tisztában van munkaügyi visszaélésekkel, azokra a cég belső vizsgálatai is rámutattak korábban. Ennek ellenére a cég nem tett a helyzet lényegi változtatásáért, s "mindig talál kifogást a munkajogi sértések megmagyarázására" - fogalmazott Li Csiang, a China Labor Watch ügyvezető igazgatója. A CLW aláhúzza: legfőbb ideje, hogy a Mattel lépjen az ügy megoldása érdekében.