Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igazán újszerű bejelentési formát találtak Moszkvában egy vezető tisztségviselő eltávolításának hírére - a TASZSZ a szokásokkal ellentétben nem közleményben jelentette be Vlagyimir Dmitrijev, az állami fejlesztési bank, a VEB (Vnyesekonombank) vezérigazgatójának eltávolítását, hanem egy hírt adott ki, amely szerint a vezérigazgató tájékoztatta beosztottjait távozásáról.

A hírügynökség forrásai tudni vélik, hogy utódja Szergej Gorkov lesz, a legnagyobb orosz bank, a Sberbank jelenlegi vezérigazgató-helyettese. A VEB 2015 első felét 73,5 milliárd rubeles (973,7 millió dollár) veszteséggel zárta, adósságállománya pedig 16 milliárd dollárra emelkedett.

Dmitrijev már a harmadik, Putyin elnökhöz közel álló csúcsvezető, aki az elmúlt hat hónapban elvesztette állását. Előtte volt kénytelen távozni az ország legnagyobb munkaadója, Vlagyimir Jakunyin, az államvasutak feje és Jevgenyij Dod, a RusHydro, a legnagyobb vizierőmű-társaság vezetője.

Közülük hibás, veszteségeket okozó döntésekért talán a legkevésbé Dmitrijev vádolható, mivel a gazdaságfejlesztési és államadósság-kezelési határozatokat a kormány, és még inkább Putyin elnök hozza, a bank csak végrehajtó szerepet játszik.
Nyilvánvalóan politikai döntés volt például, hogy 2009-től a VEB 8 milliárd dollárral támogatta meg nem nevezett orosz befektetők kelet-ukrajnai acélgyár-felvásárlásait, vagy a mintegy 200 milliárdos beruházást a szocsi olimpia infrastrukturális projektjeibe - írta a Bloomberg.