Az uniós kormány-, illetve államfők testülete szerdán 9 százalékban határozta meg azt a tőkemegfelelési küszöböt, amelyet a nemzetközileg tevékeny uniós székhelyű bankoknak jövő nyárig el kell érniük.

Az EBA a legutóbbi banki terheléspróbán 91 bankot vizsgált, ezek közül 11-nek van magyarországi érdekeltsége a Magyar Bankszövetség tagnévsora alapján. A 11 anyabank közül csupán egy társaság, a belga KBC - a K&H Bank Nyrt. tulajdonosa - teljesítheti pótlólagos tőke bevonása nélkül a 9 százalékos követelményt a nyári stresszteszt eredményeit bemutató EBA-jelentés alapján, amelyben az szerepel, hogy a KBC tőkemegfelelési mutatója 2010 év végén 10,5 százalék volt, és 10 százalék maradna akkor is, ha a hatóság által modellezett helyzetek közül a kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg.

A vizsgált társaságok mérlegéből származó tényadatok alapján a KBC mellett még két bank lépte át tavaly év végén a 9 százalékos küszöböt - a német Commerzbank 10 százalékos értékkel, valamint az MKB Bank Zrt. fő tulajdonosa, a Bayerische Landesbank 9,3 százalékkal -, de a feltételezett negatív fordulat esetén minkét társaság mutatója a határérték alá süllyedne.

A legalacsonyabb, 5,8 százalékos tőkemegfelelési mutatót az olasz Banco Popolare - a Banco Popolare Hungary Bank Zrt. anyavállalata - érte el tavaly.

Az EBA negatív forgatókönyvének megvalósulása esetén a leggyengébb helyzetbe a Magyarországi Volksbank Zrt. alapítója, az Österreichische Volksbanken (ÖVAG) kerülne, a cég tőkemegfelelési mutatója a 2010 év végi 6,4 százalékról 4,5 százalékra csökkenne. Az EBA csütörtökön kiadott közleménye szerint azonban az ÖVAG olyan átszervezési folyamat alatt áll, amelynek a végén nem számít majd a nemzetközileg tevékeny európai bankok közé.

A 9 százalékos, úgynevezett első körös tőkemegfelelési mutató (core Tier 1 capital ratio) azt jelenti, hogy legkevesebb 9 százaléknyi tőkét kell tartalékban tartani a kockázattal súlyozott mérlegfőösszeghez képest.

Az EBA nyáron - vagyis az euróövezeti államadósság-válság augusztusban kezdődött elmélyülése előtt - összeállított negatív forgatókönyve szerint az Európai Unióban és az euróövezetben az összesített hazai össztermék (GDP) 2011-ben 0,4 százalékkal csökken, 2012-ben pedig stagnál a gazdaság. A munkanélküliségi ráta 2011-ben 10 százalék, 2012-ben 10,5 százalék, az infláció 2011-ben 1,5 százalék, 2012-ben 0,5 százalék lesz.

Az Erstéről novemberben szól az EBA

Az előzetes számítások szerint 59 millió euróra van szüksége az osztrák Erste Csoportnak ahhoz, hogy teljesüljön az új, kilenc százalékos tőkemegfelelési mutató - közölte csütörtökön a bankcsoport. Az előzetes számítások a bank idei első féléves eredményein alapulnak. A végleges tőkeigényt várhatóan a harmadik negyedév adatai alapján, novemberben állapítja meg az Európai Banki Felügyelet (EBA) - írták a bécsi közleményben.

A tőkemegfelelési mutató az EBA számításain alapul. Beleszámították az osztrák állam által a 2008-as bankmentő csomag részeként rendelkezésre bocsátott ezerkétszáz millió eurót (Partizipationskapital), nem foglalja magában ellenben a hibrid tőkeelemeket (azaz főként a kölcsöntőke különböző fajtáit) és a magánbefektetők által rendelkezésre bocsátott 540 millió eurót - írták a közleményben.

Az európai adósságválságra válaszul elfogadott intézkedéscsomag részeként az Európai Pénzügyi Felügyelet (EBA) elrendelte, hogy a hetven legnagyobb nemzetközileg aktív európai bank tőkemegfelelési mutatója nem lehet kevesebb kilenc százaléknál. A feltőkésítéshez összesen 106 milliárd euróra lesz szükség az előzetes adatok szerint.

Az osztrák pénzügyi szabályozó intézmények tájékoztatása szerint az osztrák bankok közül az Erste Bank, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) és az Österreichische Volksbanken (ÖVAG) szerepel a hetven európai pénzintézet között. Az osztrák bankokra összesen 2,9 milliárd euró jut a 106 milliárdos összegből.