Az International Council on Clean Transportation (ICCT) független környezetvédelmi szervezet hétfőn közzétett tanulmánya szerint az új gépkocsik valójában átlagban 42 százalékkal több üzemanyagot fogyasztanak, mint kísérleti üzemben. A kutatók egy éve is ugyanerre az eredményre jutottak, a helyzet tehát semmit sem javult.

Tíz éve még csak 15 százalék volt a különbség a gyári adat és a valóságban mért érték között - mondta Peter Mock, az ICCT európai igazgatója. A különbség 2013-ig 25 százalékra nőtt.

A nagyobb fogyasztás nemcsak nagyobb károsanyag-kibocsátást, hanem évente mintegy 400 euró többletköltséget jelent az autósoknak.

A nagy eltérés egyik oka, hogy a gyártók nem a valóságos üzemi körülmények közt mért adatokat adják meg, hanem a labortesztek során nyert értékeket. Az idén ősztől azonban a forgalomba kerülő új típusokra már szigorúbb előírások vonatkoznak.

Fontos lenne, hogy végre Európa szerte büntetni lehessen a trükközést, az adatok meghamisítását. Különben semmi sem fog változni - mondta Peter Mock.

Az ICCT-nek 2015-ben meghatározó szerepe volt az emissziós adatok manipulálásának leleplezésében, a dízelbotrány kirobbantásában.