Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két érintett intézmény a floridai SeaWorld delfinárium és a Tenerifén működő Loro Parque állatkert - írta az MTI a BBC Newsra hivatkozva.

"Nem volt könnyű döntés" - mondta Peter Fankhauser, a vállalat vezetője a lépés vasárnapi bejelentésekor. Blogbejegyzésében Fankhauser elismerte, hogy mindkét park megfelel az orkák tartására vonatkozó előírásoknak és komoly fejlesztéseket is végeztek, ám mindettől függetlenül, jövő nyártól a Thomas Cooknál egyetlen olyan intézménybe sem lehet majd belépőjegyet venni, amely kardszárnyú delfint tart fogságban.

Fankhauser szerint az elmúlt 18 hónapban rengeteg szakértővel egyeztettek, és megvizsgálták a releváns tudományos bizonyítékokat is. Az ügyfeleik részéről érkezett visszajelzések alapján azonban az rajzolódott ki, hogy a vásárlóik több mint 90 százaléka számára fontos tényező, hogy utazási irodájuk komolyan foglalkozzon az állatok jólétének ügyével.

A SeaWorld többé nem szaporítja fogságban élő orkáit, de a parkjaiban élő példányokat megtartja. A cég közleményében azt írta, hogy parkjait "már több millióan keresték fel Nagy-Britanniából", és továbbra is várják a szigetország lakóit.

"Első kézből láthatják azt a hihetetlen odafigyelést, amellyel az összes állatunkat gondozzuk, továbbá megismerhetik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a faj vadon élő példányainak megóvása érdekében teszünk".

A delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása miatti kritikus hangok akkor erősödtek meg, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén.

A SeaWorld látogatószáma megcsappant, ugyanakkor a park "manipulatívnak" nevezte a dokumentumfilmet.

A Thomas Cook tavaly 49 állatkert esetében vizsgálta meg, hogy azok megfelelnek-e az állatok jólétére vonatkozó irányelveinek, amelyeket a brit utazási irodák szövetségének (ABTA) előírásaira alapozva fogalmazott meg. A vizsgált intézmények közül 29 nem felelt meg, ezért a vállalat megszakította velük az együttműködést.

Fotó: MTI/EPA/Raphael Goulet