Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán válság miatt bizonytalanná vált geopolitika helyzet hullámvasútra küldte az árupiaci termékek kárát, ami ráirányítja a figyelmet az USA olajpala-termelőire, akik kihasználhatják a fekete arany drágulását - idézte elemzők véleményét az CNBC. Az európai és az amerikai standard olajár hordónként két dollárral, nagyjából két százalékkal nőtt a hét elején, amikor az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát.

Nagy-Britanniában az áprilisi szállítású földgáz ára tíz százalékkal ugrott meg hétfőn, ami a legnagyobb napon belüli emelkedés 2011 szeptembere óta. Kedden, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő visszarendelte a laktanyákba az orosz-ukrán határ mellett gyakorlatozó katonákat, a Brent egy dollárral, nagyjából 110 dollár/hordóra, a WTI 70 centtel, 104 dollár közelébe gyengült.

Most megmutathatják

Az árak hullámzása még a korábbinál is kedvezőbb fényt vetíthet az USA erősödő energiafüggetlenségére - hívja fel a figyelmet Gaurav Sodhi, az Intelligent Investor tanácsadó cég elemzője. Ez lehet a tesztje az amerikai olajpalaipar erejének: itt a lehetőség arra, hogy a kitermelés kövesse az árakat. Ha az USA az új Szaúd-Arábia, akkor itt a lehetőség, hogy bizonyítsa ezt.

Az amerikaiak befektetései az olajpala-kitermelésbe meghaladják a világ többi országának hasonló kiadásait. Az új világpolitikai helyzet lehetőséget ad arra, hogy bizonyítsák ezen a beruházások értelmét - érvel David Lennox, a Fat Prophets tanácsadó cég szakértője.

Az olaj árának alakulásában azért voltak úgynevezett tüskék, mert a termelők eddig nem tudtak gyorsan utánamenni a megugró áraknak. Ez nem igaz az olajpalára. Az ezzel foglalkozó amerikai cégek azt állítják, hogy képesek úgy stabilizálni a fekete arany árát, ahogy azt a hagyományos módon termelő versenytársaik nem tudják - mondja Sodhi.

Jó lenne, ha

Ha ez valóban így lenne, az jót tenne a világ energiapiacának. Az ártüskék, amelyek időről időre megrengetik a piacokat, ritkábbá válnának. Alejandro Bardojosa, az Argus Media energiaipari piackutató cég elemzője úgy véli, hogy ez a hatás már ma is működik. Véleménye szerint az amerikai olajpala nélkül sokkal magasabb lenne az olaj ára. A Brent jegyzése 120 dollárra ugrott volna az elmúlt napokban, míg a WTI-é 115 dollár/hordóra nőtt volna.

Ugyanakkor Bardojosa nem hiszi, hogy az USA olajpala-, illetve palagáz-kitermelői képesek lennének azonnal reagálni az energiaárak megugrására, képesek lennének gyorsan bővíteni kitermelésüket. Az USA ma annyi palaolajat hoz a felszínre, amennyit csak tud. Ez napi nyolcmillió hordó, ami az Energy Information Administration kormányhivatal szerint 2015-re 9,2 millióra mehet fel. Hosszabb távon azonban nyitva áll az út azelőtt, hogy az USA olajexportáló országgá váljon.