A cégek szerkezetátalakítása az élet természetes velejárója, de ennek társadalmilag felelős módon kell megtörténnie, szociális párbeszédre alapozva és betartva a munkavállalók tájékoztatására, a velük való konzultációra és a csoportos létszámcsökkentésekre vonatkozó jogszabályokat - tette hozzá a biztos.

Andor szerint a digitális gazdaság változásainak sebessége még a technológiai cégeket is komoly alkalmazkodásra kényszeríti. Emiatt a cégeknek, kormányoknak és szociális partnereknek hatékonyabbá kell válniuk a képzési igények előrejelzésében, és áldozniuk kell minden korosztály digitális kézségeinek javítására.

A mai bejelentés által érintett munkavállalóknak, ha szükséges, támogatást kell kapniuk az újraképzésükhöz, és segítséget kell kapniuk, hogy mihamarabb új munkahelyet találjanak. Tudomásul veszem a Microsoft elkötelezettségét, hogy együttműködjön a munkavállalók képviselőivel és az érintett kormányokkal annak érdekében, hogy támogassa az érintett munkavállalók újraalkalmazását a cég más részlegeiben vagy máshol. Az illetékes nemzeti és regionális hatóságok is hozzáférhetnek uniós forrásokhoz átképzésre és újraalkalmazásra az Európai Szociális vagy Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból, ha a vonatkozó feltételek teljesülnek - fogalmazott a magyar uniós biztos.

Kértem, hogy mihamarabb találkozhassak a Microsoft képviselőivel annak érdekében, hogy több információt kapjak a tervezett elbocsátásokról és a szociális következmények enyhítésére irányuló intézkedésekről, valamint hogy felmérhessem, hogyan lehetne mozgósítani EU-forrásokat az érintett munkavállalók támogatására - tette hozzá Andor.