Közel duplázta első negyedévben eredményét az osztrák Raiffeisen-csoport az előző év azonos időszakéhoz képest. A bank 220 millió eurós nettó eredménnyel zárta a január-márciusi időszakot szemben az egy évvel korábbi 111 millió euróval, ez jelentősen meghaladja a Reuters elemzői várakozásában szereplő 151 millió eurót - tudósított a hírügynökség.

Nagyon elégedettek vagyunk az idei év indulásával. Pozitív fejleményeket tapasztalunk szinte minden piacunkon, s ezt szelektív növekedési stratégiánk kihasználására szeretnénk fordítani - kommentálta a jelentést Johann Strobl, a bank vezérigazgatója.

A nettó kamatbevételek 35 százalékkal, 796 millió euróra emelkedtek, az eredmények javulásához jelentősen hozzájárultak a devizahatások is, az orosz rubel éves összehasonlításban 29 százalékkal erősödött. A működési eredmény 104 millió euróval, 1,3 milliárd euróra emelkedett.

Eközben jelentősen csökkent a bank várható veszteségekre történt tartalékképzése, 80 millió euróról 25 millió euróra. Ebben a legnagyobb szerepet Oroszország játszotta, ahol tavaly a vállalati hiteleknél történtek jelentős összegű egyedi leírások.

A bank tier 1 tőkemegfelelési mutatója 12,2 százalékra csökkent, ez alatta van a hosszútávú tervekben szereplő 13 százaléknak.