Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelezők mellett az eddig is a legnagyobb tulajdonosnak számító kínai Fosun Tourism dob mentőövet a világ legrégebbi, ma is működő utazásszervezője, a brit Thomas Cook számára, amely közvetve a Neckermann Magyarország anyavállalata - írta a G7.hu. A kínai vállalat 450 millió fontot (mintegy 163 milliárd forint) tesz a Thomas Cookba, amelyért cserébe legalább 75 százalék részesedést szerez az utazásszervező ágazatban és 25 százalékot a csoport légitársaságában.

Ezt egészítik ki a hitelező bankok és kötvénytulajdonosok további 450 millió fonttal, amelyért cserébe az előbbi arányok fordítottját kapják, azaz 25 százalékot az utazásszervezőben és 75 százalékot a légitársaságban. Ebből már látszik, hogy a mezei részvényesek rosszul járnak, de a vállalat szerint így lehet biztosítani a csoport jövőjét.

A céget még 1841-ben alapították vasúti kirándulások szervezésére, jó ideje utazási csomagokat értékesít, azaz megszervezi az utazást és szállást, valamint igény esetén kiegészítő programokat is. Évente 19 millió ügyfele 9 milliárd font bevételt termel, a csoportnak 16 országban 22 ezer alkalmazottja van.

A Thomas Cook leányvállalata az egyik legnagyobb magyar utazási iroda, a Neckermann is. A magyar cég teljesítményére nem lehet panasz, forgalma és nyeresége is nőtt 2016 óta. Tavaly 18,4 milliárd forintos árbevétel mellett 651 milliós adózott profitot termelt. Létszáma enyhén csökkent, a Bisnode PartnerControl legfrissebb adata szerint 136-an dolgoznak a cégnél.