Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereskedelmi üzem kezdete óta a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja (azaz a 6-os blokk) mintegy 1691 millió kilowattóra villanyáramot termelt.  Amint azt a Roszatom korábban már közölte, az érintett 1-es blokkot a generátor leállítása miatt kapcsolták le a próbaüzem során, értelemszerűen a meghibásodás nukleáris területet nem érintett - olvasható a Roszatom közleményében.

Az atomerőmű-építésnek ebben a szakaszában a blokkok egész sor műszaki ellenőrzésen mennek át és különböző üzemállapotokban tesztelik az új berendezéseket. Az ebben a szakaszban felmerülő rendellenességeket minden esetben kiküszöbölik. Ez egy teljesen szokványos eljárás minden egyes épülő erőmű esetében, függetlenül attól, hogy milyen üzemanyaggal működik az erőmű. Az érintett generátort kijavították és 2017. január 26-án a blokk terhelése elérte a névleges, 100 százalékos teljesítményszintet - áll a közleményben, amely szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás, amely szerint az orosz atomenergetikai ipar képviselői az okról eddig nem beszéltek volna.

A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítésével kapcsolatos állításokat illetően azt írják, a Zöld Világ elnevezésű környezetvédő szervezet 2016. márciusi jelentése semmiféle bizonyítékot nem tartalmazott arra nézve, hogy a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés megvalósítása során az említett szabálysértések történtek volna.

A közleményben azt is cáfolják, hogy 2016 júliusában a belorusz atomerőműben a daruzás során a reaktortartályt "leejtették" vagy "leesett" volna.

Nem tartják korrektnek a finnországi Hanhikivi Atomerőmű építésének helyzetéről szóló információt sem, állításuk szerint Olli Rehn finn gazdasági miniszter nem tett a Roszatommal kapcsolatos olyan nyilatkozatot, amit  a Népszava közölt. A független finn nukleáris biztonsági hatóság, a STUK 2016-os jelentésében a közlemény szerint az olvasható, hogy nincs ok aggodalomra a Fennovoima vállalat biztonsági kultúrájára vonatkozóan.