Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit nagybank pénteken ismertetett jelentésében 939 millió font adózás előtti eredmény szerepel. A tavalyi év azonos időszakában még kétmilliárd font vesztesége volt.

A 2017 első hat hónapjában mért nyereség még nagyobb lehetett volna, az RBS-nek azonban 396 millió fontot jogi vonatkozású kiadásokra kellett fordítania, nagyrészt egy amerikai peres ügy rendezésére. Az eljárást lezáró megállapodás keretében a Royal Bank of Scotland beleegyezett, hogy 3,65 milliárd fontot fizet, amiért kockázatos jelzálogpiaci termékeket árult a globális pénzügyi válság előtt.

A vezérigazgató szerint az eredmények "bíztatóak". Ross McEwan a BBC-nek azt mondta, kezdenek talpra állni, és "a kormány egy sokkal jobb bankot kap".

A brit kormánynak még mindig 73 százalékos tulajdonrésze van az RBS-ben, amelyet más pénzintézetekkel együtt a kilenc évvel ezelőtti válság idején államosítottak részlegesen. Az RBS-ben eredetileg 83 százalékos volt az állami részesedés, és annak idején 45 milliárd fontot költöttek a brit költségvetésből a bank megmentésére.

A cégnek 2007 óta nem volt nyereséges éve, legutóbbi pénzügyi évéről 7 milliárd font veszteséget jelentett. A bankmentő program indítása óta pedig összesen 58 milliárd font veszteséget halmozott fel.

Európai központjának Amszterdamba költöztetésével kapcsolatban az RBS közölte, hozzávetőleg 150 alkalmazottról van szó. A munkahelyek egy részét a brit fővárosból telepítené át Hollandiába, de ott is toborozna embereket.

Az MUFG után az RBS a második bank, amelyről a héten ismertté vált, hogy Amszterdamot szemelte ki európai székhelyéül. A legnagyobb japán bank a befektetési banki tevékenységének központját költöztetné a hollandiai városba.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket arról, hogy a brexit nagy nyertese Frankfurt lehet.