Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az édességek szerelmeseinek egyik különleges csemegéje az egész világon a Nutella, ám Olaszországban ennél többre tartják a legendás mogyorókrémet. Ott az ország kultúrájának részét látják benne, rá gondolva, a nemzeti büszkeség érzése tölti el az olaszok lelkét. Amikor a Nutella gyártója, a Ferrero bejelentette, hogy finomítani akar a termék receptjén, a Nutella-rajongok tiltakozásokat szerveztek a "szent" összetétel és készítési eljárás módosítása ellen.

Hasonló a helyzet a termék egyik alapvető összetevője, a mogyoró fenntartható hazai termesztésével, ami szintén politikai üggyé vált - derül ki a Financial Times összefoglalójából. A politikai csatározás egyik főszereplője ki más lehetett volna, mint Matteo Salvini, a radikális jobboldali Liga párt rámenős vezetője, aki szívesen fényképeztette magát nutellás kenyérrel a kezében. A múlt év végén bejelentette, hogy felfüggeszti a nemzeti ikon fogyasztását, mert megtudta, hogy ahhoz Törökországban termett mogyorót is felhasználtak, és hát, ő, ugye, előnyben részesíti azt az olasz kaját, amely olasz alapanyagból készül.

Nem is igaz!

Nem ez volt az első eset, hogy az alapanyagok miatt támadás érte a Ferrerót. Ségoléne Royal franca környezetvédelmi miniszter 2015-ban kénytelen volt bocsánatot kérni a cégtől, miután a Nutella bojkottjára szólította fel az embereket, mondván: a készítéséhez használt pálmaolaj hozzájárul az esőerdők kiirtásához. A Ferrero bizonyította, hogy fenntartható forrásból szerzi be a Nutella e fontos összetevőjét.

A 2018-ban 10,7 milliárd dollár árbevételt elérő cég az elmúlt évtizedekben számos lépést tett annak érdekében, hogy termelését környezetbaráttá tegye. Egy évvel a pálmaolajügyet megelőzően bevezették azt a szabályt, hogy csak farmtojást használnak a Nutella készítéséhez. További lépésként 2018-ban bejelentették, hogy 2020-tól csak igazoltan környezetbarát forrásból származó kakaót, mogyorót és cukornádból készült cukrot fognak felhasználni.

Olasz mogyoró

Ugyanebben az évben összefogtak olasz farmerekkel annak érdekében, hogy 20 ezer hektár új mogyoróültetvényt hozzanak létre. Ehhez tudni kell, hogy a Ferrero használja fel a világ mogyorótermésének nagyjából 30 százalékát. Ugyanakkor a vállalat a mogyoróbeszerzés hazahozatalát sem úszta meg vita nélkül.

Umbria tartományban helyi környezetvédők tiltakoztak azért, mert az egyik ültetvényen használt rovarirtó szerek veszélyeztették a közeli tó élővilágát. Umbriában és Orvietóban a monokultúrás mogyorótermesztés ellen emeltek kifogást, amely miatt elvész a térségek biológiai sokszínűsége. A Ferrero jelezte, hogy kész ezeket a gondokat is orvosolni, annak ellenére, hogy a mogyorótermesztés mindössze 0,7 százalékát teszi ki az olasz mezőgazdaságnak, azaz nem számottevő a súlya.