Az eddigi bejelentések szerint még az idén több mint 2000 banki alkalmazott és közel 1000, biztosítónál dolgozó veszti el munkahelyét. A legnagyobb lengyel biztosító, a PZU folytatja 2009-ben megkezdett szerkezetátalakítását, amelynek keretében 4 ezer alkalmazottuknak mondanak fel - most 950-nek. A reform célja a költségcsökkentés és a munkafolyamatok egyszerűsítése. A PZU-nál két évvel ezelőtt még 16,7 ezren dolgoztak, most már csak 12,5 ezren vannak.

Ennél meglepőbb, hogy már csaknem minden nagy bank leépítéseket jelentett be. Ebben a szektorban több mint 176 ezer ember dolgozik, most csak az öt legnagyobb bank - a Citi Handlowy, a BPH, a Nordea, a DnB Nord és a BNP Paribas - összesen több mint 2000 főt bocsát el. A hatékonyság javítása és a költségek csökkentése érdekében nemcsak elbocsátások lesznek, de nagy számban zárják be fiókjaikat is a pénzintézetek. A döntést a fenti célok mellett azzal indokolják, hogy csökkentik kihelyezéseiket a magánszemélyeknek, a kis- és középvállalatoknak.

Jelenlegi anyagi helyzetük fényében nem teljesen világos, miért szánták magukat a bankok ilyen drasztikus lépésekre. A központi bankfelügyelet adatai szerint ugyanis a tavalyi évet 15,7 milliárd zlotys, mintegy 4 milliárd eurós nyereséggel zárták a 2010 végi 11,4 milliárd után, amire a legoptimistább prognózisok sem számítottak - írta a Gazeta Wyborcza. Változatlanul a piac több mint 40 százalékát az öt legnagyobb bankcsoport uralja.