Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előzőleg az SVT svéd televíziós csatorna a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva azt közölte, hogy a Swedbank is részese lehetett annak a nyolc éven át tartó sokmilliárd eurós pénzmosási ügynek, amelynek eddigi gyanúsítottja a dán Danske Bank volt.

Röviddel 17 óra előtt a Swedbank árfolyama 12,8 százalék mínuszban állt a stockholmi értéktőzsdén. A többi vezető svéd bank árfolyama is csökkent, például a SEB részvénye 3,59 százalékos, a Nordea Banké pedig 1,60 százalékos gyengülést jelzett.

Az SVT állítása szerint a Swedbanknál mintegy 4 milliárd eurónak megfelelő összeget mostak tisztára Észtországban működő leánycégén keresztül.

Az ügy tavaly pattant ki, amikor a Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán, 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leányvállalaton keresztül. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek.

A Danske Bank épp kedden jelentette be, hogy bezárta leánycégeit Oroszországban és a balti államokban.

A svéd bank most úgy került a képbe, hogy az SVT által megszerzett dokumentumok szerint a Danske Bank észtországi fiókján átfolyó mintegy 200 milliárd euróból csaknem 4 milliárdnyi a Swedbank észtországi leánycégétől lett elutalva.

Az ügyben megszólalt az észt pénzügyi felügyelet, amely azt közölte, hogy nem rendelkezik semmilyen bizonyítékkal, ami arra utalna, hogy a Swedbank részt vett a Danske Bank gyanús ügyleteiben.

Az észt szakhatóság közleménye rámutatott arra, hogy "vizsgálják az ügyet, más bankokhoz hasonlóan a Danske Bank sem működhetett a pénzügyi rendszerben mindenkitől elkülönülve". A közlemény szerint "az természetes, hogy érkeztek utalások az egyik banknál vezetett számlákról a másikra vezetett számlákra. Mindez nem jelenti automatikusan, hogy a Swedbank részt vett volna törvénytelen ügyletekben".