Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A honlapján hétfőn közzétett adatok szerint a Saudi Aramco összbevétele január-júniusban 163,88 milliárd dollárra rúgott, 2,27 százalékkal csökkent a 2018 első felében elért 167,67 milliárd dollárhoz képest. A működési eredmény 8,35 százalékkal 92,76 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 11,55 százalékkal 46,89 milliárd dollárra mérséklődött, míg a szabad cash flow termelés 6,7 százalékkal, 37,98 milliárd dollárra nőtt

Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az amerikai Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd, a holland-angol Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben.

A szaúdi olajvállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek. Ezt csak részben ellensúlyozta, hogy a társasági adó 2,62 milliárd dollárral csökkent.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A szaúdi nemzeti olajvállalat a jelenlegi tervek szerint 2020-2021-ben hajt végre elsődleges részvénykibocsátást, a lehetséges helyszínek között szerepel New York, London és Hongkong. Első lépésben öt százaléknyi tulajdonhányadot adnak el, 100 milliárd dollár értékben.

Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. Az Aramco részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

Az Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt. Ez a másik öt nagy olajtársaság - az amerikai ExxonMobil és a Chevron, valamint a brit BP, az angol-holland Royal Dutch Shell és a francia Total - együttesen számolt nyereségét majdnem egyharmaddal haladta meg.

Az első fél év eredményeit ismertetve Hálid ad-Dabbág, a Saudi Aramco alelnöke megerősítette, hogy 20 százalékos részesedés vásárlását tervezik a Reliance Industries indiai konszern olajfinomítói és vegyipari üzletágából. A 15 milliárd dolláros ügyletről szóló szándéklevelet már aláírták, de a tárgyalások még nagyon korai szakaszban vannak. A tőzsdei kibocsátásról szólva annyit mondott, hogy a vállalat készen áll, de az időzítésről az egyetlen részvényes szaúdi kormány hozza meg a döntést.