A német Volkswagen (VW), Európa legnagyobb autógyártója folytatja oroszországi terjeszkedési terveinek megvalósítását annak ellenére, hogy az EU gazdasági szankciókat tervez az országgal szemben, miután bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Úgy vélem, nem kell visszafogni tevékenységünket emiatt - idézte a Moscow Times Martin Winterkornt, a VW vezérigazgatóját, aki egy hannorveri konferencia szünetében beszélt újságírókkal.

A német autógyártó összesen egymilliárd eurót költött oroszországi fejlesztésekre 2006 és 2013 között. A cégvezetés 2012 decemberében jelentette be, hogy további 840 millió euró értékű befektetéseket terveznek. (Ez az összeg kicsit nagyobb, mint amennyibe a Daimler kecskeméti Mercedes-üzeme került - a szerk.) A VW várakozásai szerint 2015-re a cég hatodik legnagyobb nemzeti piaca lehet Oroszország.

A Volkswagen új motorgyártó üzemet épít Kalugában, ahol összeszerelő bázisán már most is több mint 5 100 embernek ad munkát. Ez a gyár VW és Skoda embléma alatt forgalmazott autókat készít. A cég a tavalyi 303 ezerről 500 ezerre akarja növelni oroszországi eladásait, ami több mint 60 százalékos bővülés lenne.

Értékesítési adataink jónak látszanak, ugyanakkor szoros figyelemmel követjük a kelet-európai politikai-gazdasági fejleményeket - fejtegette Winterkorn. A fejlesztés folytatódik, nem akarjuk leállítani a motorgyár építését. Hans-Dieter Pötsch, a VW pénzügyi igazgatója a múlt héten arra panaszkodott, hogy küszködnek a devizaárfolyamok óriási hullámzásával, ami egyértelműen hátráltatja oroszországi tevékenységüket.