Az internetes áruház jó hírrel szolgált a brexitet levezénylő May-kormánynak Nagy-Britanniában és a Trump-kormányzatnak az Egyesült Államokban. A postásokat munka nélkül hagyó drónokkal és automatizált csomagolóegységekkel kísérletező cég új munkahelyeket hoz létre.

A szigetországban 5 ezerrel toldja meg alkalmazottai számát és így év végére 24 ezer főre emelkedik a brit Amazon-dolgozók gárdája. Amerikában - ahol Jeff Bezos cégalapító Donald Trump elnökkel is tárgyalt - másfél év alatt 100 ezer új állást hoz létre - írta az InfoRádió.

Brit földön fejlesztik tovább például az Amazon mesterséges intelligenciát használó asszisztensét, Alexát és Londonban divatfotó stúdiót is létrehoz a cég. A vállalatot ugyanakkor sokat bírálják azért, hogy jobbára a digitális világban már jártas, technikai képzettségű embereknek tud munkát nyújtani és nem azoknak a leszakadó rétegeknek, akik a radikális megoldásokat kínáló politikusokra vagy azok ötleteire szavaztak az Atlanti-óceán mindkét partján.

Az Amazon több állást rombol le, mint amennyit létrehoz, ez a lényeg - ez a cím nem máshol, mint az üzleti világhoz közel álló Forbes magazinban tűnt a cég 100 ezer új állásról szóló ígérete után. A lap szerint lehet, hogy az Amazon most teljes munkaidős és szociális juttatásokat magukban foglaló állásokat hoz létre, de a kereskedelmi ágazatban ténykedése nyomán jóval több munkahely szűnik meg.

A New York Times szerint pedig az online áruházak nem olyan ütemben hoznak létre új állásokat, ahogy a hagyományos munkahelyek megszűnnek. Az elmúlt négy évben ugyanis 200 ezer embert bocsájtottak el a kereskedelmi ágazatból. És bár az Amazon azt ígérte, hogy a jól megfizetett fejlesztők mellett raktári dolgozókat is felvesz, "azok számára, akik a rossz oldalon találták magukat a nagy változások közepette, az egész olyan, mint egy gazdasági hurrikán" - jegyzi meg a lap.

Az Amazon alapítójáról szól izgalmas írásunkat pedig itt olvashatja.