Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Győr közelében megvalósuló, bruttó 433 megawatt teljesítményű gázerőmű a legmodernebb, legmagasabb hatásfokú létesítmény Magyarországon, világszínvonalú technológiája révén több mint 600 ezer háztartás energiaellátását biztosítja megbízható és környezetbarát módon.

Az E.On mintegy 400 millió eurós beruházásának alapozási munkálatai 2009 januárjában kezdődtek meg. A rendkívül magas, több mint 59 százalékos nettó hatásfokú, kombinált ciklusú gáz- és gőzturbinás berendezéssel a gönyűi erőmű hazánk uniós környezetvédelmi vállalásait és szén-dioxid kibocsátási céljait is támogatja.

A Gönyűn megépült erőmű legfontosabb érdemei közé tartozik, hogy világszínvonalú, környezetkímélő technológiát honosít meg Magyarországon - fogalmazott Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. Legnagyobb hatásfokú csúcserőműként hiányt pótol a rendszerszintű szolgáltatások terén - tette hozzá. A gönyűihez hasonló magas hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával az alacsony villamosenergia-előállítási hatásfok javítható, hiszen az erőmű hatásfoka meghaladja az 59 százalékot - közölte. A készülő Nemzeti Energiastratégia egy átfogó erőművi cselekvési terv megalkotását is kezdeményezi a villamosenergia-termelés és elosztás hatásfokának javítása érdekében - mondta.

A Gönyűn termelt áram a magyar átviteli hálózatba kerül betáplálásra, így az a teljes magyar villamos hálózat számára elérhető. Az itt termelt áram elegendő Győr és térségének egész éves energiaellátására.

A gázerőmű ez év májusában kezdte meg kereskedelmi működését.