A Ryanair végrehajtja azt a tervét, hogy lengyel dolgozóinak csak szerződéssel, azaz önfoglalkoztatásban fog munkát adni - idézte a Rzeczpospolita Kenny Jacobs marketingigazgatót. A legnagyobb európai fapados légitársaság úrrá akar lenni a pilóták és az alkalmazottak sztrájkjain, amelyeket az előnytelen munkaszerződéseik feltételei miatt robbantak ki.

Lengyelországban a repülőgép-fedélzeti munkavállalók szakszervezete elutasította az új szerződések aláírását, amelyeket a lengyel leányvállalat akar bevezetni. A légitársaság illetékes vezetője szerint az új munkaszerződés a helyi piaci viszonyokat tükrözi, ugyanolyan, mint amilyeneket LOT nemzeti légitársaságnál és más ágazati cégeknél kötnek.

A szakszervezet szerint az alkalmazottak az újfajta szerződések alapján fontos jogokat vesztenének el, például a táppénzt és az anyasági szabadnapok jogát. Ezeket az új szerződések nem tartalmazzák. Elemzők szerint az önfoglalkoztatás nagyobb rugalmasságot és pénzmegtakarítást biztosítana a légitársaságoknak, ám jogilag kétséges, hogy lehet-e így foglalkoztatni például a pilótákat.

Idén szeptemberben a spanyol bíróság már kimondta például egy volt Ryanair-pilóta esetében, hogy őt alkalmazottként kellett volna kezelni és nem egyéni vállalkozóként. A fapados légitársaság a bírósági ítéletre természetesen egyből fellebbezéssel válaszolt. A spanyol pilóták szakszervezete viszont csoportos pert indított a legfelsőbb bíróságon a szerződések miatt a Ryanairrel szemben, mondván azok sértik a spanyol munkaügyi szabályokat és az adótörvényeket.

Lengyelországban a légitársaság most azzal revolverezi a helyieket, hogy ha nem tetszik nekik a rendszer, akkor más európai országokban keresnek munkavállalókat. A Ryanair további terjeszkedésre készül és bővíteni akarja régiós foglalkoztatását. Igen ám, de a vállalatnál az utóbbi időszakban Európa több országában is lezajlott sztrájkok arra engednek következtetni, hogy a légitársaság komoly akadályokba is ütközik, a munkavállalói úgy tűnik, egyre kevésbé tűrik el a rossz munkakörülményeket. Lengyelországban 400 főnek adnak munkát, akik háromnegyede a szakszervezethez tartozik.

A fotó forrása: Pexels