Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vasárnapi kereskedelmi tilalom nem csupán a lengyel vállalatoknak okozhat veszteségeket, de még az ágazat dolgozóinak egy része is megjárhatja, pedig a cél éppen az ő pihenőidejük biztosítása volt - derült ki a Business Insider Polska cikkéből.

A vasárnapi boltzár miatt ugyanis paradox módon a munkaadók kötelezhetik a kereskedelmi dolgozók egy részét, hogy a hét utolsó napján és ünnepnapokon is dolgozzanak. Ha például egy virágüzletet a tulajdonosa ki akar nyitni karácsonykor, akkor megteheti, mi több, az ott dolgozókat berendelheti a pultok mögé. Ugyanez a helyzet a kioszkok, az emléktárgyboltok, a cukrászdák, a pékségek, a fagylaltozók, a hotelek esetén, illetve a pályaudvarokon lévő kereskedelmi egységeknél, amelyek nyitva tarthatnak a jeles napokon.

A furcsaság oka a  jogszabályok változása. A márciusig, a boltzár kezdetéig hatályban lévő szabályok szerint a dolgozóknak 13 szabadnapot kell kiadni a vasárnapokon, illetve ünnepnapokon. Ezeken a napokon a kis boltok tulajdonosainak kell beállniuk a pult mögé. Ezt szabályt azonban a vasárnapi kereskedelmi tilalomra vonatkozó törvény hatályon kívül helyezi, ami utat nyit az emberek hét végi dolgoztatása előtt.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com