Az Intesa Sanpaolo megkapta az olasz kormány engedélyét, hogy megvásárolja a Banco Popolare di Vicenza és a Veneto Banca eszközeit - adta hírül Michael Boye, a Saxo Bank szakértője. Az olasz kormány második legnagyobb hitelezőjeként nyilvántartott pénzintézet akár 5,2 milliárd eurós támogatást is kaphat az olasz kormánytól, ráadásul a rossz minőségű eszközöket hátrahagyhatja.

A bankok állami kisegítése általánosan elfogadott nézet volt a pénzügyi válságot megelőzően, mindezt a bankrendszerbe vetett bizalom fenntartása érdekében tették. A válságot követően viszont erősödött az álláspont, hogy a részvényeseknek, kötvénytulajdonosoknak, sőt még a betéteseknek is részesedniük kell a veszteségekből. Ez hosszú távon arra késztetné a bankokat, hogy ne számítsanak azokra az állami mentőcsomagokra, amelyeket végső soron az adófizetők pénzelnek.

A szenior kötvényesek megmentésének híre a két helyi bank szenior kötvényeinek értékét 15 százalékkal megemelte, viszont a kimaradó alárendelt kötvények értéke óriási értékcsökkenést szenvedett.

Idén nem ez az első eset, amikor a szenior kötvényesek megmenekülnek a veszteségtől. Korábban a szintén olasz Banca Monte dei Paschi di Siena és a spanyol Banco Popular kötvényesei is elkerülték a jelentős veszteségeket. (Komoly fertőzésveszély Spanyolországban.)

Az Európai Bizottság politikai érdekeit követve asszisztál a hasonló mentőcsomagokhoz, aminek köszönhetően továbbra is azok az adófizető állják a veszteségeket, akik nem kapnak prémium hozamot kockázatvállalásukért cserébe - zárja a bank szakértője.