Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervek szerint a ciprusi parlament kedden határoz a betétek egyszeri megadóztatásáról. A szavazás kimenetele nagyon bizonytalannak tűnik, mert támogatói és ellenzői egyforma erőt képviselnek. Ha minden képviselő részt vesz a szavazáson, és egyik sem tartózkodik, az adó kirovásához 29 szavazat kell. Az 56 tagú törvényhozásban egyik pártnak sincs abszolút többsége. A kormányzó konzervatív Demokratikus Tömörülésnek 20 képviselője van, ők támogatják. A kisebbik koalíciós párt, a jobbközép Demokrata Párt hivatalosan nem hozta nyilvánosságra, mit fog tenni. Nyolc képviselője van, ezek fenntartásaikat hangoztatták, de a támogatásuk a valószínűbb. Az ellenzéki kommunisták (a Ciprusi Nép Haladó Pártja) 19-en vannak a parlamentben. Szerintük az adó a betétek "lenyúlása", ezért nem szavaznak rá. A szocialista EDEK párt öt képviselője szintén elutasítja az adót. A Zöld Pártnak egy képviselője van, ő is ellenzi a tervet. Bizonytalan az Európa Párt két képviselőjének a szavazata. Az egyikük közölte, hogy elveti a törvényjavaslatot. Rajtuk kívül van egy független képviselő is. A ciprusi kormány az utolsó pillanatig dolgozik az adó feltételeinek elfogadhatóbbá tételén. Az eurócsoport pénzügyminiszterei hétfő este telefon konferenciát tartanak az új javaslatokról.

Az adóztatás mértékéről még nincs végleges elképzelés, a legutóbbi szerint 100 ezer eurónál kisebb értékű bankbetétek adója 3 százalék, a 100 és 500 ezer közötti összegeké 10 százalék lenne. Az 500 ezer eurót meghaladó részre 15 százalékos adókulcs vonatkozna. Becslések szerint a különadó révén 5,8 milliárd euró folyhat be.

Ciprus régóta vonzza a külföldi befektetőket részben a magas betéti kamatokkal, a vállalatalapítás gyors ügyintézésével és az alacsony, 10 százalékos társasági adóval.

Vlagyimir Putyin államfő bírálta a különadóra vonatkozó elképzelést, ez szerinte "törvénytelen, nem szakszerű és veszélyes." Az orosz elnök nem véletlenül aggódik ennyire, hiszen az oroszoknak 19 milliárd dollárnyi betétjük van Cipruson, ahová az orosz bankok is elhelyeztek mintegy 12 milliárd dollárt, miközben csaknem 40 milliárd dollár hitelt nyújtottak Cipruson bejegyzett orosz cégeknek.

Ciprus a pénzmosás egyik kiemelt helye. Tavaly az orosz hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összeg, mintegy 49 milliárd dollár kerül ki illegálisan Oroszországból, szakértők szerint ennek egy része minden bizonnyal Ciprusra.