Megfúrja a Siemens-Alstom üzletet az EU

Az Európai Bizottság vétót emel a német Siemens AG és francia konkurense, az Alstom SA vasúti üzletágainak egyesülésére.
Szabó Dániel, 2019. január 20. vasárnap, 10:53
Fotó: AFP - Arun Sankar.

Hiába lobbizott a francia és a német kormány is az EB-nél, hogy a két vasúti társaság egyesülhessen. "Az Alstom és a Siemens összefonódásának elutasítása gazdasági és politikai hiba lenne" - mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy szombati interjúban a Reuters szerint.

Az ügyet ismerő emberek pénteken azt mondták a Reutersnek, hogy a Siemens és az Alstom egyesülési terveihez nem sikerült megnyerni az EU trösztellenes szabályozóit a német és a francia támogatás ellenére. Hiába érveltek azzal, hogy ezzel versenybe szállhatnának a kínai dominanciával. Várhatóan vétót mondanak a fúzióra.

Hivatalosan az EU februárban jelenti be döntését, de Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos már most azt mondta, hogy Európa nem szülhet ágazati óriásokat a versenyszabályok megszegésével - idézi az Index a külföldi portál egy másik cikkét.

A Siemens és az Alstom 2017 végén döntött a fúzióról: az egyesített értékesítési árbevétele körülbelül 15 milliárd euró, ami valamivel több mint a fele a kínai állami CRRC Corp Ltd. és a duplája a kanadai Bombardier ágazati cégek bevételének.

HOZZÁSZÓLÁSOK