A világ egyik legértékesebb vállalata a netes vásárlásban utazó Amazon, amely 125 ezer raktárost foglalkoztat. Most pedig a Verge oknyomozó cikke szerint tízezres nagyságrendben rúghat ki a cég munkavállalókat "termelékenységi okokra" hivatkozva egy robotrendszer révén. Egy munkaügyi per iratanyagához csatolt levélből az derült ki, hogy a 75 amerikai raktárbázisuk egyikén egy év leforgása alatt 300 raktári munkást - az ottani teljes munkaerő több, mint tizedét - rúgták ki a robotfelügyelők, akik mérték a dolgozók teljesítményét, emberi beavatkozás nélkül figyelmeztették őket a kvótától való elmaradásukra - írja a 444.

A cég a perben azzal próbált védekezni, hogy valóban így működnek a robothajcsárok, de a kirúgásról minden esetben egy húsvér ember dönt. De az Amazon még védekezésként sem állított olyat, hogy lett volna akár egyetlen olyan eset, amikor az emberi főnök felülbírálta volna a gépet.

A dolgozók szerint a rendszer a legérzékenyebb arra, ha valaki éppen nem is dolgozik. Emiatt sokan nem mertek elmenni pisilni, mások pedig a napi imájukat nem tudták elvégezni. Sőt, azt mondták, hogy robotnak érzik magukat, mert gépek és algoritmusok figyelik a munkájukat és csak hatékonysági mutatók a rendszerben.