Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste mind a hét tagbankjával garanciamegállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap (EBA) a szociális célú vállalkozások támogatására. A cél, hogy finanszírozást biztosítsanak a társadalmi célú vállalkozások számára a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja (EaSI) keretében. Az új finanszírozási megállapodás létrejöttét az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által nyújtott támogatás tette lehetővé. (Az EFSI az Európai Bizottság Európai Beruházási Tervének központi pillére.)

A garanciamegállapodás lehetővé teszi az Erste-csoport helyi bankokból álló hálózata számára, hogy összesen 50 millió eurónyi hitelt folyósítsanak több mint 500 társadalmi célú vállalkozás részére a következő öt évben a hét országban - áll a közleményben.

Társadalmi vállalkozások és civil szervezetek részesülhetnek az alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett kínált, s az EU által támogatott hitelkeretből. A bankcsoport az oktatás, az egészségügy és a szociális szolgáltatások szektorában működő, valamint a fogyatékkal élők, a társadalom perifériájára szorultak és a veszélyeztetett csoportok tagjait munkavállalóként alkalmazó innovatív, szociális fókuszú szervezetek számára biztosít finanszírozást.

Társadalmi célú vállalkozások jutnak támogatáshoz a megállapodásnak köszönhetően, amellyel útnak indíthatják és továbbfejleszthetik üzleti elképzeléseiket, ezáltal munkahelyeket és a befogadást ösztönző növekedést teremtve ott, ahol a legnagyobb szükség van rá - mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, a munkaerő képzettségéért és mobilitásáért felelős uniós biztos.

A társadalmi célú szervezetek igyekeznek megoldani társadalmunk legégetőbb problémáinak egyikét-másikát, s ezáltal is emberek életét változtatják meg és pozitív változást hoznak. A mi szerepünk az, hogy teljesítsük finanszírozási igényeiket annak érdekében, hogy növekedhessenek és még nagyobb hatást érjenek el a jövőben. Az Ersténél nagyon komolyan vesszük ezt a kérdést - fogalmazott Andreas Treichl, az Erste-csoport vezérigazgatója.

Az EaSI garanciarendszer 2015. júniusában indult útjára. Az EBA nem nyújt közvetlen pénzügyi segítséget a vállalkozások számára, hanem helyi pénzügyi közvetítőkön - például mikrohitelezési, szociális finanszírozást nyújtó intézményeken és garanciavállalatokon keresztül, valamint az EU 28 tagállamában és az EaSI-programban közreműködő további országokban aktív bankok bevonásával - biztosít finanszírozási lehetőséget. A cél a legfeljebb 25 ezer euró értékű mikrohitelekhez való hozzáférés bővítése, elsősorban a kiszolgáltatott rétegek és a mikrovállalkozások részére. Emellett az Európai Bizottság első ízben támogat társadalmi célú vállalkozásokat legfeljebb 500 ezer euró értékű beruházások biztosítása révén.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.