Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendezési folyamatban született megállapodással befejeződött a szétesés küszöbén álló Agrokor megmentése, és legalább 50 ezer munkahely maradt meg.

Az új vállalatot egy kilenctagú igazgatóság vezeti majd. Öt tagot a résztulajdonosok jelölnek, négy pedig független szakértő lesz. A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a Sberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban.

A vállalat 159 cégéből a megállapodás szerint először 77 horvát vállalat kezdi meg működését a Fortenova-csoportban. Közülük 45 veszteséges, ezért az olyan cégek, mint például a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Ledo horvát jégkrémvállalat, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalata és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoportok megszűnnek, helyettük úgynevezett tükörvállalatokat hoznak létre ugyanazzal a névvel, amelyekbe átviszik a társaságok teljes vagyonát. Az új vállalatok nevében szerepel majd a "Plusz" jelző. A Konzum élelmiszerláncot például Konzum Plusznak nevezik majd.

Április elsejével az Agrokor csoportot megszűntté nyilvánítják és törlik a cégjegyzékből.

A Szlovéniában, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában működő 82 Agrokor vállalat tulajdonjogát az ottani törvényeknek megfelelően ruházzák át az új konszernre.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat bár elkerülte az összeomlást a 2017 áprilisában a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, azonban további problémákat jelenthetnek számára az úgynevezett roll up hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel - amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban - refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt - írta az MTI.