Ez Erdogan dédelgetett álma

Törökországban tavaly másfél millió autót gyártottak külföldi autógyárak helyi érdekeltségei, ezek az autók azonban az anyavállalatok licencei alapján készülnek és 75 százalékuk exportra kerül. A Ford, a Fiat a Renault és a Toyota rendelkezik üzemekkel az országban, elsősorban az északnyugati iparosodott vidékeken, Bursa Sakarya városokban - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. október 11. szerda, 20:35
Fotó: Napi.hu

A saját török autóipar kiépítése Recep Tayyip Erdogan elnök egyik dédelgetett projektje. Az első török autómodell bemutatását eredetileg 2016-ra tervezték, ami azonban számos okból, egyebek között pénzügyi nehézségek és a helyi autógyárak vonakodása miatt meghiúsult.

A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a projekt tervezői ezt követően nagy lépést tettek előre: a tudományos, ipari és technológiai minisztérium a belsőégésű motorok leáldozóban lévő korszakára hivatkozva saját török elektromos autó kifejlesztését tűzte ki célul. Mivel azonban a fejlesztési költségeket túl magasnak ítélték, a svéd Saab 9-3 technológiai platformjának a megvásárlása mellett döntöttek a kínai NEVS (National Electric Vehicles Sweden) konzorciumtól.

A saját autótípus kifejlesztése mellett Törökország tervbe vette saját fejlesztésű harci gépeket, helikoptereket, tankokat és műholdakat gyártó hadiipar kiépítését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.10.12 08:45

@Abbe:
Egyetértek veled - abban a szerencsés vagy szerencsétlen helyzetben voltam nemrégen Isztambulban egy milliárdos török cégnél ( a telephelyen belül géppisztolyos biztonsági őrök garmada ), hogy elkísérhettem egyik fejlesztő partnercégünk vezetőjét, mérnökét ( hasonló terület velünk ). Hightech mindenhol...és ott mondták, hogy új céget alapítanak elektromos autók fejlesztésére és gyártására.

Én azt gondolom, hogy néhány átcsábított német, olasz és egyéb náció szakembereivel tudnának új szint hozni a piacra, de azt is tudom, hogy baromi sokba kerülne. Meglátjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.10.12 08:15

@RealMan: Az álmokon kívül azért jóval több kell a mai világban ahhoz, hogy önálló konstrukcióval kilépjen valaki a nemzetközi piacra.

Más dolog elkészíteni egy eszközt- legyen az egérfogó, vagy villanykapcsoló - jó minőségben mások tervei és technológiája alapján. És egészen másképp néz ki ugyanez, ha a technológiát, gyártósort, stb. is meg kell tervezni, és el kell készíteni. Győrben mondta egy fideszes szerencsétlen, hogy egyszerűen le kell államosítani az Audit, aztán a miénk....Mentségére szolgáljon, hogy ittas volt:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.10.11 21:36

A törökök tudnak minőséget gyártani. Gazdag ország és jó mérnökeik is vannak. De nekem azért mégis csak a Bazár jut eszembe ill. a törökök 150 éves ideiglenes magyarországi tartózkodása. És akkor még nem beszéltünk az aktuális szultánjukról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html