Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyilvánosságra hozta az Ipari Fejlesztési Ügynökség (ARP), mit tervez a legendás Gdanszki Hajógyárral, a lengyel szocialista rezsimet megrengető, csaknem negyven évvel ezelőtti sztrájksorozat bölcsőjével - vette át a Business Insider Polska a Rzeczpospolita hírét. Az ARP, amely fél éve vette át a cég irányítását három alapra akarja helyezni a vállalat fejlesztését.

Már az elején abból a feltételezésből indultak ki, hogy a Gdanski Hajógyár nem fog olyan széles skálán hajókat építeni, mint például Korea, Kína, vagy Japán, de továbbra is bonyolult gépipari termékeket fog előállítani. Ezek közé tartoznak a kirándulóhajók, a halászhajók, illetve a vontatók, a kikötőket szolgáló hajóegységek, a kotrógépek és az offshore szélenergia-termelést kiszolgáló hajók.

Nagy jövőt látnak abban is, hogy hajóikat folyékony gázzal (lng) működő motorok hajtsák meg. Az ARP mobil lng-tankolók építésében gondolkodik, amelyből részt vállalna a gdanszki üzem. A hajógyártáson túl elkezdenének a szélkerekek gyártását, továbbá folytatnák a bonyolult acélszerkezetek előállításánál megtett lépéseiket.

A Gdanski Hajógyár nemrégiben a finn Konecranes céggel kötött megállapodást nagy méretű kikötői daruk építésére. Remélik, hogy a jövőben a gyár lesz a finnek egyik globális gyártóközpontja.