A CNBC Global CFO Council nevű kezdeményezésében részt vevő vállalatok közül az észak-amerikaiak közel harmada állította azt, hogy kínai cégek szellemi tulajdont loptak tőlük az elmúlt évtizedben. Ez azt támasztja alá, hogy Donald Trumpnak igaza lehet a kereskedelmi háború során a Kínával szemben felhozott vádak egyikében, amely szerint a kínai cégek rendszeresen tulajdonítják el az amerikai cégek szellemi tulajdonát - írja összefoglalójában a CNBC.

Az említett kezdeményezésben a világ legnagyobb vállalatai közül 54 pénzügyi igazgatója válaszolt a csatorna kérdéseire. A cégek közül 23 volt észak-amerikai, azaz kanadai, vagy egyesült államokbeli, s közülük 7 állította azt, hogy meggyűlt a baja ilyen tekintetben az elmúlt 10 évben kínai cégekkel. A megkérdezett cégek pénzügyi vezetőinek ötöde mondta azt, hogy ilyen esetre az elmúlt egy évben volt példa.

Robert Lighthizer, Donald Trump amerikai kereskedelmi megbízottja szerdán a kongresszus előtt tartott meghallgatásán azt mondta, egy Kínával kötött kereskedelmi megállapodásnak nem csak arról kell szólnia, hogy Kína vásároljon több amerikai terméket. A CNBC szerint a kereskedelmi megbízott állítólag meglehetősen elégedetlen az ügy jelenlegi fejleményeivel, szerinte ugyanis Trump a nélkül szeretne átfogó megállapodást kötni Kínával, hogy kellően kemény feltételeket szabna,

Előrelépés azért történt az ügyben - emlékeztet az összefoglaló - a decemberi, Buenos Airesben tartott G20 találkozó után a kínai kormányzat kibocsátott egy memorandumot, amely 38 különböző büntetési tételt tartalmazott a szellemi tulajdonjogokat megsértő vállalatok számára. Többek között kilátásba helyezték, hogy az ilyet elkövető kínai cégek számára elzárják az állami forrásokhoz való jutás lehetőségét.

A konzervatív amerikai think-tank, az American Enterprise Institue szakértője Claude Barfield ezt úgy kommentálta, hogy komoly előrelépésként értékelhető, mivel Kína mindeddig következetes tagadta, hogy ilyen bűncselekmények kínai cégeket érintetnének. Azonban szerinte az ügyet komolyan bonyolítja, hogy konkrét esetekben gyakran nehéz elkülöníteni, hogy mikor történik éppen szellemi tulajdon és technológia eltulajdonítása és mikor zajlik a kínai kormány által elrendelt kiber-kémkedés és katonai titkok megszerzésére irányuló kísérlet.