Lecsapott az EU az Amazonra

Ahogyan az várható volt, a szőnyeg szélére állította az Amazont az Európai Bizottság: több százmillió eurós büntetést kapott az online kereskedő cég, mert egy számára nagyon kedvező adómegállapodást kötöttek a luxemburgi komránnyal.
Szabó Dániel, 2017. október 4. szerda, 13:17
Fotó: Shutterstock

Tiltott állami támogatásnak minősülnek az Amazonnak nyújtott luxemburgi adókedvezmények, az amerikai kereskedőóriásnak ezért 250 millió eurót (mintegy 78 milliárd forintot) vissza kell fizetnie az államnak - idézi az MTI az Európai Bizottság (EB) döntését. A sajtó már kedden megjósolta, hogy elkaszálják az online áruházáról ismert céget.

"Az Amazon a nyeresége közel háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti adószabályok hatálya alá tartoznak" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

A bizottság közleménye szerint úgy fogalmazott: "A tagállamok nem nyújthatnak a multinacionális vállalatcsoportoknak olyan szelektív adókedvezményeket, amelyek mások számára nem érhetők el."

Az EB a vizsgálat során megállapította, hogy a 2003-ban kiadott, majd 2011-ben meghosszabbított adómegállapodás indokolhatatlan módon csökkentette az Amazon által Luxemburgban fizetendő adó összegét. Mint tudatták: az egyezséggel a cég kikerülte az összes uniós értékesítéséből származó nyereségének háromnegyede után nem adózott.

Az Amazon 2015-ben bejelentette, hogy megváltoztatja addigi gyakorlatát, ezért az értékesítés tényleges helyén vallja be a jövedelmeit és fizeti az adót. Sajtóhírek szerint ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a szerdai döntés ellen a kereskedőóriás és Luxemburg is fellebbezni fog.

Hasonló döntést hozott az EB szerdán az Apple és Írország egy korábbi megállapodásának ügyében is: az uniós bírósághoz fordulnak, mert Dublin máig nem gyűjtötte be az amerikai informatikai óriáscégtől az elmaradt adót, amelynek összege a 13 milliárd eurót (körülbelül 4 ezer milliárd forint) is elérheti. Ezt szintén tiltott állami támogatásnak tartják. Korábban illegális állami támogatásnak minősítette korábban azokat az adókedvezményeket is, amelyeket Hollandia nyújtott az ugyancsak amerikai Starbucks kávézóláncnak.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.04 18:59

@na4: Nem erről van szó. Komplett kereskedelmi háború folyik az USA és az EU között, ez csak az egyik frontja. Előzmények: diesel-botrány, a Deutsche Bank megbírságolása stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.10.04 18:39

@na4: "A pénzéhes, pazarló, és korrupt politikusok így akarnak könnyedén, munka nélkül pénzhez jutni. Nem eszik ezt olyan forrón. Az Amazon-nál is van néhány jó fej jogász."

Ja, hogy ta a qurmányodnál nem látod a nyilvánvaló lopást az "zemberek" és cégek adóbefizetéseiből, de az EU-nál kapásból felefedezed, hogy "csak" erről lehet szó! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.10.04 17:41

A pénzéhes, pazarló, és korrupt politikusok így akarnak könnyedén, munka nélkül pénzhez jutni. Nem eszik ezt olyan forrón. Az Amazon-nál is van néhány jó fej jogász.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html